De danske myndigheder har mange regler for dokumentation og anden administration, som danske virksomheder hvert år skal bruge meget tid på. Lettelser af administrationen kunne spare erhvervslivet milliarder, mener erhvervsorganisationen.
Det koster erhvervslivet dyrt at leve op til de ofte meget omfattende krav om dokumentation, og anden former for administration, som de danske myndigheder hvert år pålægger de danske virksomheder. Det viser en analyse af myndighedernes egne tal, som arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne har lavet.
Der er samtidig blevet stadigt længere mellem lettelserne af den administrative byrde, og det er langt fra uden omkostninger for landets virksomheder.
Konsekvensen af de manglende lettelser af administrationen er, at erhvervslivet samlet set bruger omkring 30 milliarder kroner om året på papirarbejde og dokumentation, som politikerne egentlig gerne ville gøre mere enkelt.
“Hvis Danmark skal blive ved at være konkurrencedygtigt, skal vi minimere de administrative byrder i erhvervslivet, så virksomhederne kan bruge energi på det værdiskabende. Vores analyse viser, at det ikke er tilfældet, og derfor er det på høje tid at få politikerne tilbage på sporet igen,” siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Dermed er der sket en markant forandring siden starten af 00’erne, hvor de danske politikere gjorde en stor indsats for at lette bryderne for erhvervslivet, og hvor målsætningen fra politisk side var at reducere byrderne med 25 % i forhold til 2001-niveauet.
Men tiden, hvor politkerne satte sig for at forenkle reglerne for erhvervslivet er i dag en saga blot. Det mærker man blandt andet ved Jupiter El-Installation, der blev grundlagt i 2020. Her har ejeren, Joachim Schmidt-Jørgensen, tydeligt mærket, at administrationen æder en betydeligt del af den tid, han hellere ville bruge på at skabe omsætning og sætte folk i arbejde.
“Da jeg startede min virksomhed op, troede jeg fejlagtigt, at min tid ville gå med at udføre elarbejde, men jeg har ikke tid til andet end at sidde på kontoret, da jeg går op i, at det bliver gjort rigtigt. Det er frustrerende at bruge så uforholdsmæssigt meget tid på bureaukrati, da det stjæler fra den energi, jeg gerne vil bruge på at udvikle min forretning,” siger han.
Jupiter El-Installation har i dag fire ansatte hvoraf de tre er lærlinge.
Tilbage hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er man da heller ikke i tvivl om, at der vil være store gevinster ved at lette på administrationen og kravet om dokumentation ude i virksomhederne.
“Potentialet i digitaliseringen af samfundet er enormt. Derfor må det være muligt at sætte fart på forenklingen af de administrative byrder, så virksomhederne ikke lider unødigt under det,” siger Maria Schougaard Berntsen.