Skal man fastholde Gen Z på arbejdspladsen, så skal man have solidt fokus på inklusion og mangfoldighed. Det viser tal fra en endnu ikke offentliggjort analyse af danskernes forventninger til fremtidens arbejdsmarkedet.
Mangfoldighed, tolerance og inklusion. Det er emner, der tales stadigt mere om, når snakken falder på arbejdspladser evne eller mangel på samme til at tiltrække og fastholde den unge generation.
Generation Z, der er født mellem 1996 og 2010, kommer i disse år ud på arbejdsmarkedet – og med dem komme nye forventninger og krav til, hvordan arbejdspladserne skal se ud.
I Ledernes ”Generationsanalysen 2024 – forventninger til fremtidens arbejdsliv”, svarer 35 procent af de 18 til 27-årige, at de føler sig mere motiverede, hvis de er en del af en mangfoldig medarbejdergruppe. Et tal, som er højere end for de øvrige generationer på arbejdsmarkedet.
“Vi kan se, at arbejdspladser, der er gode til at arbejde med mangfoldighed og diversitet, også er gode til at fastholde de unge. For de unge er det helt naturligt, og de har også været mere vant til at møde mange forskellige slags mennesker i deres opvækst, end de ældre generationer har,” siger ledelseskonsulent, forfatter og ekspert i Gen Z, Karen Christina Spuur, i podcasten Kapitlet.
Andre tal viser, at hele 25 procent af Generation Z ville overveje at skifte job, hvis det nye job kunne give en rolle, som er mere fokuseret på inklusion. Det gør sig fx kun gældende for 5 procent af den ældste generation på arbejdsmarkedet.
”Tryghed og plads til forskellighed, når man går på arbejde, er indlysende vigtigt for mennesker. Derudover handler det også om at tiltrække morgendagens talenter ved blandt andet at fokusere på inklusion og mangfoldighed. For ellers søger især den yngre generation ganske enkelt væk,” siger adm. direktør i Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris.
Hun fortæller videre, at ledere og virksomheder derfor fokuserer på at fremme et trygt og inkluderende arbejdsmiljø ved at være tydelige og for eksempel have klare politikker for, hvordan vi omgås hinanden på arbejdspladsen.
“Et trygt arbejdsmiljø for alle medvirker også til, at medarbejderne bliver,” siger hun.
Spørger man Karen Christina Spuur, ligger en del af baggrunden for Gen Zs store fokus på mangfoldighed og inklusion også i det faktum, at mange af dem kommer til arbejdspladserne med et ønske om selv at blive accepteret.
“Man skal huske, at mange af de unge, der i dag træder ind på arbejdspladsen med for eksempel en diagnose, har en klar forventning om, at dette vil blive forstået og accepteret. Det er også denne form for mangfoldighed, der efterspørges; at der er plads til folks forskelligheder.”