I dag åbner Copenhagen Fashion Week, men begivenheden er præget af økonomisk usikkerhed. Efter en rekordomsætning i 2022 oplevede den danske modebranche i 2023 en tilbagegang på seks procent.
Ifølge en ny opgørelse fra Dansk Mode & Textil (DM&T) faldt det samlede salg af dansk mode fra 51,8 milliarder kroner til 48,4 milliarder kroner.
Det er både på hjemme- og eksportmarkederne, at de danske modevirksomheder oplever tilbagegang. Tilbagegangen på det danske marked er på fire procent, mens eksporten falder otte procent.
Eksporten har traditionelt været en vigtig drivkraft for væksten i den danske modebranche og udgør mere end to tredjedele af branchens samlede omsætning. Derfor er det særligt mærkbart, når eksporten falder så meget, som den gør.
”Eksporten har over de seneste 20 år været støt stigende og har gjort modevarer til en af de vigtigste kategorier i den danske vareeksport. Derfor kan det mærkes, når eksporten falder så betragteligt,” siger Michael Hillmose, international chef og analyseansvarlig i DM&T.
Påholdende forbrugere
Ifølge en ny modeanalyse fra Deloitte holder danskerne også mere på pengene, og det sætter også sine spor i hvor meget nyt tøj, der købes hjem til garderoben.
”Høje energipriser, renter og inflationen gør, at danskerne holder mere på pengene end tidligere. Når pengene er knappe, ser vi en tendens til, at forbrugerne først og fremmest skærer ned på tøjforbruget. Man vil nødigt undvære ferie og oplevelser, mens vinterjakken godt kan holde en sæson mere,” siger Morten Gade Steinmetz, partner i Deloitte.
Starten af 2024 har desværre ikke bragt mere positive takter. Faktisk er den samlede branches salg faldet ti procent sammenlignet med første kvartal af 2023, og endnu engang er det på eksportmarkederne, at faldet er størst.
Eksporten er i løbet af årets tre første måneder faldet 12 procent, og selvom faldet er større her end på hjemmemarkedet, kan det tilskrives de samme mekanismer.
”De danske modevirksomheder bliver lynhurtigt påvirket af forbrugernes tilbageholdenhed, uanset om vi ser på eksportmarkederne eller de danske forbrugere,” siger Michael Hillmose.
Flere etablerede modevirksomheder er gået konkurs siden slutningen af 2023. Især mindre modebrands med 10-24 ansatte kæmper for at overleve, hvor driftsresultatet er faldet med hele 88 procent fra 2022 til 2023. Næsten halvdelen af modevirksomhederne havde røde tal på bundlinjen i 2023.
”Når man går rundt i landets gågader og butikscentre, ser man langt flere tomme lokaler og lukkede butikker end tidligere. De butikker, der fortsat holder åbent, forsøger at lokke kunderne med tilbud, events og kampagner. Problemet er, at det skaber forventninger om, at forbrugerne altid kan få tøj og sko til nedsat pris,” siger Morten Gade Steinmetz.