Der skåles med øl i glasset hos de danske mikrobryggerier over den nye politiske aftale, som bevarer deres rabat på ølafgiften. Aftalen, indgået mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget.
Danmark er et land med mange små bryggerier, der for mange vedkommende har hjemme i udkantsområder og ikke mindst på landets mange småøer.
Danske bryggerier, der brygger op til 3700 hektoliter om året, får 50% rabat på ølafgiften, der typisk er 1,50 kr. pr. liter øl. Herefter falder rabatten, jo større bryggeriet er. Et typisk lidt større mikrobryggeri sparer dermed omkring et par hundrede tusind kroner, hvilket oftest er forskellen på underskud og overskud.
Det såkaldte Frigast-udvalg foreslog i februar at droppe støtten til mikrobryggerierne for at spare 15 i alt millioner kroner, men det politiske flertal har nu valgt at skære i andre erhvervsstøtteordninger i stedet. Dette er en stor lettelse for de små bryggerier, der har været pressede af stigende råvare-, emballage- og energipriser, særligt efter at de var ved at komme økonomisk på fode efter corona-krisen.
“Det er altafgørende for de små danske bryggerier, at de fortsat får rabat på ølafgiften. Uden den opbakning havde mange desværre måttet lukke deres bryggeri. Så i dag er der grund til at skåle for, at mangfoldigheden i den danske øl-verden får lov til at blomstre,” siger Kristian Olesen, direktør for Skanderborg Bryghus og repræsentant i Bryggeriforeningens Executive Committee.
Rabatordningen findes i en række EU-lande. Den er indført for at øge mikrobryggeriernes konkurrenceevne over for større bryggerier med lavere produktions- og distributionsomkostninger. eslutningen om at beholde rabatten er derfor ikke kun vigtig for de enkelte bryggerier, men også for at sikre en dynamisk og varieret bryggeriindustri i Danmark, mener Nick Hækkerup, direktør for Bryggeriforeningen.
“Med en bevaret afgift-rabat har mikrobryggerierne større chance for at komme i økonomisk balance og fortsætte med at bidrage til lokal vækst, sammenhængskraft og kulturarv.”