Medicinalindustrien er én af de rigtige tunge drenge i dansk industri og eksport, og nu vil de største life science-virksomheder i verden forpligte sig til at nedsætte drivhusgasudledning.
Ikke al forandring skal komme nedefra. Når de store spillere inden for en given industri går sammen om nye målsætninger for nedsættelse af udledninger, spiller det ind på alle virksomheder i branchen.
For de store er afhængige af de mindre virksomheder, der er en del af leverings- og fødekæden, og skal man have held med i stor stil at sænke sit klimaaftryk som industri, så kræver det at alle led i kæden er tænkt ind i processen. Og den internationale medicinalindustri arbejder ihærdigt på at nedsætte udledningen af drivhusgasser, viser den første gennemgang af verdens 20 største medicinalvirksomheders offentligt tilgængelige klimarapporter.
Analysen fra en række forskere på Oxford, som netop er publiceret i International Journal of Environmental Research and Public Health, viser, at alle virksomhederne måler og rapporterer deres drivhusgasudledninger, og 19 af dem har sat specifikke mål for reduktion af deres udledninger. Af de undersøgte virksomheder har 10 forpligtet sig til CO2-neutralitet og otte til netto nul-emissioner, hvor der er balance mellem udledning og opsamling af drivhusgasserne, mellem 2025 og 2050.
”Det er både naturligt – og nu også klarlagt – at lægemiddelvirksomhederne har fokus på deres drivhusgasudledninger. Det fylder rigtig meget for dem, og det er positivt, og så stemmer det fint overens med den dialog om grøn vækst, vi har med vores medlemmer i Lif,” siger Jakob Bjerg Larsen, politisk chef for kliniske forsøg og lægemiddelproduktion.
Virksomhedernes strategier for at reducere C02-udledningerne fokuserer ifølge analysen både på optimering af fremstilling og distribution og ansvarligt indkøb af energi, vand og råvarer. Samtidig vil de mange underleverandører til industrien i fremtiden skulle leve op til skærpede krav angående klima og bæredygtighed.
Analysen viser, at den største udfordring for medicinalindustrien ligger i rapportering og reduktion af udledninger via forsyningskæder fra underleverandører og så brugen af lægemidlerne.
”Der ligger en kæmpe udfordring foran alle virksomheder – herunder også lægemiddelvirksomheder – når der skal laves mere detaljerede klimarapporteringer. Kravene hertil vil stige markant i de kommende år. Men én ting er rapporteringer; virksomhederne skal også arbejde aktivt på at reducere udledninger, og her er det positivt, at denne analyse giver et indblik i, hvordan virksomhederne i praksis arbejder med CO2-reducerende tiltag. Der er brug for at inspirere hinanden, for så kommer vi som branche endnu længere,” siger Jakob Bjerg Larsen.