I 2025 vil tempoet og kompleksiteten, som virksomheder og bestyrelser kommer til at stå over for, stige igen, skriver Karina Goos, der arbejder i en række danske bestyrelser, i denne klumme.
Året 2024 er ved at være slut og det er tid til at se, hvad vi kan forvente for 2025.
Personligt mener jeg, at der er store muligheder for vores innovative virksomheder i Danmark, og netop nu er prognosen da også, at BNP vil vokse med to procent i 2025.
Ved at fokusere på flere tendenser og nøgleområder, som sandsynligvis vil forme forretning, teknologi og samfund samt sikre den nødvendig hastighed, kan virksomheder positionere sig selv til at trives midt i udfordringerne og mulighederne i 2025.
Strategiske fokusområder for bestyrelser
- Talent- og kultur transformation
- Investeringer i robust og bæredygtig drift.
- Opbygning af partnerskaber på tværs af økosystemer.
- Risikostyringsrammer for cybersikkerhed og AI-etik.
Hvad betyder det konkret, og hvordan kan virksomheder udnytte disse tendenser?
Generativ AI og automatisering
Den hurtige udvikling af generativ AI, som ChatGPT og andre modeller, transformerer industrier lige fra kreativt arbejde og softwareudvikling til kundeservice. I 2025 vil dets integration blive dybere, hvilket øger produktiviteten, mens roller i arbejdsstyrken omdefineres.
Virksomheder vil investere kraftigt i AI-drevet effektivitet, hvilket fører til en nytænkning af organisationsstrukturer, talentudvikling og etiske retningslinjer omkring AI.
Bæredygtighed og Net-Zero Commitments
Regeringer, virksomheder og forbrugere er i stigende grad forpligtet til at håndtere klimaændringer. Med de globale regler, der strammes, skal virksomheder tilpasse sig bæredygtig praksis for at forblive konkurrencedygtig og overholde kravene.
Innovation inden for vedvarende energi, grønne forsyningskæder og cirkulære økonomier vil dominere investeringer. Gennemsigtighed gennem ESG rapportering vil blive afgørende.
Geopolitisk teknisk suverænitet
Når nationer søger større kontrol over deres teknologiske økosystemer, vil spørgsmål om teknologisk suverænitet og lokalisering af digital infrastruktur stige.
Denne tendens vil sætte skub i lokaliseret produktion, “de-globalisering” af teknologi og betydelige investeringer i nationale kapaciteter.
Arbejdspladsudvikling og talentstrategi
Hybrid- og remote arbejdsmodeller sammen med generationsskifter i arbejdsstyrken transformerer forventningerne til arbejdspladsen.
Virksomheder bliver nødt til at omfavne fleksibilitet, prioritere mental sundhed og omdefinere præstationsmålinger. Op- og omkvalificeringsprogrammer vil være afgørende for at bevare konkurrenceevnen i en teknologi-centreret økonomi.
Databeskyttelse og cybersikkerhed
Med udvidelsen af digitale tjenester bliver bekymringer omkring datasikkerhed og privatliv mere udtalte, drevet af regulatoriske foranstaltninger såsom GDPR og dets globale modparter.
Investeringer i cybersikkerhedsteknologier, nul-tillidsarkitektur og AI-drevet trusselsdetektion vil stige. Kundernes tillid vil afhænge af robuste databeskyttelsesforanstaltninger.
Med nogle tendenser træder vi ind på forholdsvis nyt territorium. Derfor er det efter min mening vigtigere end nogensinde for virksomheder og direktionen at lægge vægt på at have en professionel bestyrelse med forskellige kompetencer som sparringspartner for hurtigt at kunne træffe rigtig gode beslutninger.
Karina Goos er prof. bestyrelsesmedlem & strategisk rådgiver.