Skatteminister, Jeppe Bruus, var på scenen i dag i Pressconnect og Publicconnects telt på Folkemødet. Her var differentieret moms blandt dagens emner.
Her i landet betaler vi 25 procent i moms på alle de varer og ydelser, vi køber i hverdagen, hvad end det er en liter mælk i indkøbskurven eller et medlemsskab af det lokale fitnesscenter.
Men netop denne moms skiller sig i Danmark ud fra andre af de lande, vi omgiver os med – da den er fast på 25 procent på alt, mens man i mange andre lande har en differentieret moms, der er forskellige fra varegruppe til varegruppe.
Dette har i årevis været til debat i Danmark – og til dagens første talk i i PressConnect og PublicConnects telt, var skatteminister Jeppe Bruus (S) på scenen til en samtale med Jacob Winther, medejer og direktør i PublicConnect, og tidl. særlig rådgiver for bl.a. Søren Gade.
“Jeg er personligt meget interesseret i spørgsmålet om differentieret moms, og derfor har vi også sat os for at lave en analyse af potentialet af dette. Det kan måske være en rigtig god ide at sænke momsen på eks. frugt og grønt, da det kan ændre adfærd og måske få os til at leve sundere. Det er det, analysen skal sætte tal på,” sagde Jeppe Bruus.
Han slog samtidig fast, at en differentieret moms p.t. hverken var regeringens eller Socialdemokratiets politik.
Èt af de emner, hvor effekten af en differentieret moms blev diskuteret, var inden for fitness-abonnementer, hvor en lavere pris, som følge af en lavere moms, muligvis vil kunne få danskere mere op på løbebåndene.
“I Finansministeriet kan man sikkert regne på, hvad man spare ved at få danskerne ud i fitnesscentrene to gange om ugen. Udfordringen er, at vi ikke kan sænke momsen nu, fordi vi måske forventer besparelser i sundhedsvæsenet om 30 år. Tingene skal kunne finansieres nu og her,” sagde Jeppe Bruus.