Der er regler nok her til lands, og en stor og voksende del af dem omhandler de danske købmænd. Ifølge De Samvirkende Købmænd fylder den regelbyrde, de skal efterleve, omkring 155.000 ord.
Spørger man ChatGPT, så er der ca. 250-300 ord pr. side i en gennemsnitlig bog. Og dermed løber den bog, man skal læse for at have sat sig ind i alle love og bekendtgørelse, der gælder for landets købmænd, op i 564 sider.
Det er med andre ord noget af en lov-moppedreng, man skal igennem for ærligt at kunne sige, at man er bekendt med lovens ord, hvis man vil springe ud i livet som købmand. Og den omfattende lovbog udgør i dag et reelt problem for landets købmænd, mener Jannick Nytoft, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd.
“Det er en stor udfordring for købmændene at holde sig ajour med de mange regler, der konstant ændres og udvides. Hver regelændring kræver, at købmanden eller deres rådgivere nøje vurderer, om den får betydning for butikkens drift.”
Regelmængden betyder, at hver 20. lov og hver 15. bekendtgørelse fra Folketinget har potentiale til at påvirke købmandens hverdag direkte.
Men samtidig viser de 564 sider kun noget af problemet med den tykke lovbog. For udover denne mursten af en bog, kommer også den mængde regler, der nok påvirker købmandens dagligdag, men som håndteres via købmandens grossister.
Det gælder f.eks. en del regler om markedsføring, en del regler om fødevaresikkerhed, import og andet. Disse regler skal selvsagt også håndteres af købmanden selv, hvis denne f.eks. indfører produkter fra en anden leverandør end sin vanlige grossist.
Derfor er opfordringen fra Jannick Nytoft da også klar – han opfordrer Christiansborg og landets politikere til at reducere virksomhedernes administrative byrder med 25 pct., og til en styrkelse af regelforberedelsen gennem bedre konsekvensvurderinger og høringsprocesser.
“Vi risikerer, at vores købmænd drukner i unødige paragraffer, der ikke skaber værdi. Derfor er det afgørende at fjerne overflødige regler og sikre, at nye regler kun indføres, når det er nødvendigt.”