Det er svært at starte virksomhed i Danmark. Mere end halvdelen af alle danske iværksættere dør indenfor fem år, og især antallet af nye it-iværksættere er faldende. Det vil man have gjort noget ved hos IT-Branchen.
Der skrives mangt og meget om iværksættere og startups. De har set et hul i markedet, de vækster voldsomt på kort tid, og de bliver solgt til Google for et trecifret millionbeløb. Og det er da også tilfældet for nogle ganske få.
Men for langt de fleste er virkeligheden en ganske anden. Mange kæmper en sej kamp for at overleve, og mere end halvdelen må da også kaste håndklædet i ringen og give op, inden virksomheden er fem år gammel. Det viser en analyse fra Rockwoll Fonden. Samtidig viser analysen, at iværksættere giver bedre løn og er mere produktive end allerede etablerede virksomheder.
Afgørende for fremtiden
Ser vi på tallene, kan vi se, at kun 47,4 % af de nystartede virksomheder har en levetid på mere end fem år. Det bekymrer Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen. Hun mener, at iværksætterne spiller en afgørende rolle for Danmarks fremtid.
”Når mere end halvdelen af alle startups forsvinder efter få år og lysten til at starte ny virksomhed samtidig daler, er der noget alvorligt galt omkring hele økosystemet for iværksætterne. Det skal vi have løst, hvis vi skal sikre den nødvendige underskov af innovative vækstvirksomheder, som Danmarks fremtid i høj grad er afhængig af,” siger hun.
Hun og IT-Branchen har derfor formuleret seks anbefalinger, der kan være med til at styrke de danske iværksætteres overlevelseschancer:
Vækstkapital til flere iværksættere
Startups og SMV’er skal have nemmere adgang til risikovillig kapital hos pensionsselskaber og Danmarks Eksport- og Investeringsfond bl.a. ved at sænke krav til virksomhedsomsætning ifm. investeringer og videreføre matching-lån-ordningen.
Softwareudvikling skal anerkendes på niveau med andre udviklingsaktiviteter i Skattekreditordningen
Vi skal fremtidssikre teknologisk innovation hos danske virksomheder, så techiværksætteres FOU-aktiviteter anerkendes på samme vilkår som andre iværksætteres.
Iværksættere skal kunne dele ud af deres succes via medarbejderaktier
Det skal være nemmere at etablere medarbejderaktieordninger i iværksættervirksomheder, og 10 pct.-grænsen for medarbejderaktier skal hæves til, at medarbejderaktier kan udgøre 100 pct. af medarbejdernes faste årsløn, dvs. udover en fast grundløn kan der tildeles medarbejderaktier svarende til samme beløb som årslønnen.
Vi skal kunne hente talenter fra udlandet til Danmark nemt og hurtigt
Nedsættelsen af beløbsgrænsen til 375.000 kr./år skal gøres permanent, så danske iværksættervirksomheder også i fremtiden nemt og hurtigt kan ansætte udenlandske it-kompetencer. Medarbejderaktier kan tælle med i beløbet.
Flere kvinder i investorteams og bedre adgang til kapital for kvindelige techiværksættere
Offentligt støttede eller finansierede investeringsfonde skal forpligte sig til at sikre en bedre kønsbalance i investorteams ved bl.a. etablere forpligtende partnerskaber om kønsdiversitet i investeringer og fastlægge måltal for kvindelige iværksættere.
Det skal være attraktivt for SMV’er og startups at udvikle løsninger til det offentlige
Udbud af offentlige it-opgaver skal gøres mere tilgængelige for SMV’er og startups. Fx skal der etableres innovationssamarbejder og –partnerskaber, dynamiske indkøbssystemer og mulighed for at bryde store it-opgaver op i mindre dele. Udbudsmaterialet for it-projekter over 10 mio. kr. skal stille krav om, at min. 10 pct. af opgaven leveres i partnerskab med startups og SMV’ere, og ved udbud med en kontraktsum under 10 mio. kr. skal myndigheden, der står for udbuddet, have mulighed for at fravige krav til tilbudsgivere om levetid, omsætning og overskudsgrad og soliditet.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk