Mere end 100.000 bøder til udenlandske vognmænd er blevet henlagt af det danske politi, mens danske vognmænd bliver opkrævet. Nu har justitsminister Peter Hummelgaard (S) meddelt, at en løsning på problemet er blevet udskudt. Det huer ikke Erik Østergaard, adm. direktør i DTL – Danske Vognmænd.
I stedet for at præsentere en løsning på de mere end 100.000 henlagte sager med ATK-bøder til udenlandske køretøjer, der enten aldrig udstedes eller ikke kan inddrives, blev 2024 endnu et år, hvor problemet forblev uløst – trods en ventet indsats fra politiets bødearbejdsgruppe.
I slutningen af januar oplyste justitsminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) i et svar til Folketingets Transportudvalg, at politiets bødearbejdsgruppe er forsinket, og at der ikke er fastsat nogen tidsfrist for at finde en måde at strafforfølge færdselsforseelser begået med udenlandske køretøjer. Dermed er udsigten til handling fortsat uklar.
“Det er prisværdigt, at regeringen er ved at få øjnene op for størrelsen af problemet og den skævhed, det skaber i retsbevidstheden hos hr. og fru Danmark, som kan se, at så længe man sidder i et udenlandsk køretøj, behøver man ikke bekymre sig om f.eks. fartbøder og p-afgifter i Danmark,” siger Erik Østergaard, adm. direktør i DTL – Danske Vognmænd.
Problemet er da også ganske omfattende. For fra 2019 til 2023 henlagde politiet 105.000 sager om fartovertrædelser begået i udenlandske køretøjer, da de ikke kunne identificere ejerne via EUCARIS, det fælleseuropæiske informationssystem. Hvert opslag i systemet skal foretages manuelt, hvilket gør processen så ressourcekrævende, at mange sager aldrig bliver fulgt op, har politiet forklaret Danske Vognmænd.
Ifølge Erik Østergaard er problemet ikke løst ved at skubbe inddrivelsen fra én myndighed til en anden, og han mener, at der skal tryk på øget og koordineret inddrivelse ved vejkontroller i Danmark, og dette haster mere end nogensinde før – ikke mindst grundet indførelsen af vejafgiften fra 1. januar 2025.
“For eksempel ved at politiet og/eller Færdselsstyrelsen bringes i spil herunder med brug af klampning af køretøjer, indtil alle udestående afgifter og bøder er betalt, siger han, der gerne ser, at man på den længere bane kan afhjælpe problemet med ubetalte bøder og afgifter i et tættere forpligtende samarbejde i EU.”