Fra regeringens side er der nu fremsat forslag om et loft for, hvor meget en husleje maksimalt må stige. EjendomDanmark er imod forslaget og mener, at det rejser flere spørgsmål end svar.
Der er prisstigninger på mangt og meget. Prisen på alt fra el til huslejer er røget i vejret, og det får nu regeringen til at ønske et loft for, hvor meget en husleje i det hele taget må stige. Det vække begejstring visse steder, men ikke hos EjendomDanmark, der er imod forslaget.
Mange udlejere er således allerede i gang med at finde holdbare løsninger for de berørte lejere.
”Lige nu sidder hvert eneste af vores medlemmer og finder den rette balance, der både tager højde for deres enkelte lejere og som passer til mulighederne i deres virksomheder. Jeg har grundlæggende tiltro til, at der kan blive fundet løsninger ude i virkeligheden, for det lykkedes under coronakrisen, hvor der blev fundet utrolig mange mindelige løsninger. Samtidig ved jeg, at emnet fylder enormt meget hos vores medlemmer,” siger Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark.
Stigende omkostninger
Hos EjendomDanmark peger man samtidig på, at huslejerne er steget af en grund. I takt med at så godt som andet er steget over det seneste år, er huslejerne steget på samme måde. De første bliver ramt af stigende omkostninger, mens lejernes husleje potentielt også kan stige med langt højere beløb end tidligere, da nogle lejemål reguleres efter det såkaldte nettoprisindeks.
Udfordringen er lige nu, at lejen for nogle lejemål reguleres efter nettoprisindekset. Brugen af det blev udvidet i 2015, hvor det afløste trappelejen.
”Vi går gerne ind i en dialog om, hvorvidt nettoprisindekset er det rette valg, når det grundet inflationen, som rammer os alle, kan springe fra stigninger på cirka 0,8 procent i 2019 til 8,7 i år. Vores branche vinder ikke på en høj inflation, og har den seneste tid kunnet se deres omkostninger stige,” siger Peter Stenholm og fortsætter:
”De lever dog – ligesom alle andre virksomheder – af deres kunder. Det er i dette tilfælde lejerne, og derfor har de også en vurdering ned på hvert enkelt lejemål omkring, hvordan de griber det an. Derfor er dialog mellem parterne nøglen til at løse denne udfordring,” siger han.