Der har været rejst skarp kritik af myndighedernes håndtering af ny lovgivning på e-cigaretområdet, hvor mange forhandlere har brudt loven, siden den trådte i kraft. Efter en række tilsyn kræver Sikkerhedsstyrelsen nu handling fra de forhandlerne.
“Jeg har ved selvsyn set en konkurrent, der solgte aromaterapiolie med jordbærsmag, og når man sælger den slags i en e-cigaretbutik, så er det for at putte denne olie i en e-cigaret. Ifølge loven må specialbutikker som e-cigaretbutikker ikke sælge produkter, der ikke er specifikt til e-cigaretter,” sagde direktør i GEjSER Jens Andersen, tidligere på måneden til MarketConnect.
Han rejste en skarp kritik af myndighedernes manglende håndhævning af den nye lovgivning på e-cigaretområdet, hvor han ved selvsyn havde konstateret adskillige lovbrud hos en række konkurrenter.
Mange overtrædelser
Jens Andersen fortalte, at han selv havde anmeldt op mod tyve butikker for ulovligt salg, og Sikkerhedsstyrelsens egen kontrol af forhandlere af e-cigaretter og e-væsker afslører da også en lang række overtrædelser. På blot fem måneder er der fundet overtrædelser hos 63 procent af de forhandlere, hvor Sikkerhedsstyrelsen har udført tilsyn med salg af e-cigaretter. Den høje overtrædelsesprocent står i skarp kontrast til 2021, hvor kun én forhandler endte med en hilsen fra politiet.
“Det er ærgerligt at se, at vi allerede nu har haft dobbelt så mange overtrædelsessager i år som i hele 2021. Det viser en tilsynsførende myndighed som os, at der er behov for yderligere kontrol og vejledning,” siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
De mange overtrædelser er blandt andet salg af e-cigaretter og e-væsker der ikke er indberettet samt at forhandleren ikke er registreret til salg af e-cigaretter og derfor ikke lovligt må lange produkterne over disken. Bøder for manglende registrering som forhandler lyder på 10.000 kroner.
Typiske overtrædelser
- E-cigaretter, der sælges, er ikke indberettet til Sikkerhedsstyrelsen
- Forhandleren er ikke registreret til salg af e-cigaretter
- Produkter er ikke påført korrekte danske sundhedsadvarsler
- Der sælges e-væsker med smag af andet end mentol eller tobak
Ens for alle
Når Sikkerhedsstyrelsen udfører uanmeldte tilsyn med e-cigaretter, er det ikke kun med fysisk besøg i landets forretninger og kiosker. Mange af styrelsens tilsynsførende udfører tilsynet bag en skærm for også at kontrollere de forhandlere, der sælger e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere online.
“Vi udfører både fysiske og online-tilsyn, da en stor del af handlen med e-cigaretter foregår på nettet. Det er selvfølgelig ens for alle forhandlere, at de skal leve op til de krav, der er til registrering, både af virksomheder og af produkter,” siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer alle, der sælger eller har intentioner om at sælge e-cigaretter og e-væsker, til at læse op på de gældende regler på området og at lade sig registrere som forhandler.
2021-indsatsen i tal
- Antal tilsyn: 160
- Antal overtrædelsessager: 21
- Antal vejledningssager: 15
- Antal OK-sager: 109
- Antal aflyste tilsyn*: 15
- Antal politianmeldelser: 1
2022-indsatsen i tal (foreløbigt)
- Antal tilsyn: 81
- Antal overtrædelsessager: 51
- Antal vejledningssager: 21
- Antal OK-sager: 9
- Antal politianmeldelser: 33
*Aflyste tilsyn dækker over de tilsyn, hvor en tilsynsførende er kørt forgæves – oftest skyldes dette, at forhandleren ikke markedsførte e-cigaretter/relevante produkter.