Med verdens første CO2-neutrale logistikcenter tager danske NREP et afgørende skridt mod at sikre en klimaneutral ejendomsportefølje inden 2028. Projektet præsenteres forud for årets COP27, der netop fokuserer på behovet for konkrete handlinger, der reducerer CO2-udledninger så hurtigt som muligt.
NREP vil være CO2-neutral i 2028 uden brug af eksterne klimakompensationer. Sådan lød budskabet, inden COP26, FN’s årlige klimakonference, løb af stablen sidste år. Og nu er de første skridt taget. NREP har netop påbegyndt udviklingen af verdens første klimaneutrale logistikcenter, som bliver bygget lidt uden for Stockholm i Sverige. Logistikcenteret er på 20.000 kvadratmeter og bliver det mest bæredygtige af sin slags i verden.
“Ejendomme står for over en tredjedel af drivhusgasemissionerne i Europa i dag. Som virksomhed mener vi derfor, at vi har et stort ansvar og virkelig kan gøre en forskel, når det kommer til klimakrisen. NREP vil gerne gå forrest og vise, at byggeri kan være bæredygtigt samtidig med, at det også er en god forretning. Med logistikcenteret håber vi at sætte turbo på den bæredygtige udvikling og inspirere andre i branchen til at gøre det samme,” siger NREPs CEO Claus Mathisen.
Store ambitioner modtages positivt
Det nye logistikcenter er det første i verden, som er CO2-neutralt, både når det kommer til nuludledning fra indlejret CO2 og nuludledning fra driften af centeret. Men ambitionerne stopperne ikke der, fortæller Claus Mathisen.
“Vi har et mål om, at vores fremtidige projekter skal leve op til vores ‘Triple Zero’-ambitioner. Dvs. at de skal være klimaneutrale både i opførelsen og i driften, og så skal der ikke være ekstraomkostninger. Med dette CO2-neutrale logistikcenter er vi derfor allerede et skridt nærmere på at kunne realisere det mål. Det er ambitioner, som vi har til godkendelse hos Science Based Targets lige nu for at vise, at vi virkelig mener det,” siger han.
Det nye projekt er NREPs største satsning på klimafronten hidtil. Derfor har Claus Mathisen været særlig opmærksom på modtagelsen.
“Vi var spændte på, hvordan vores interessenter ville reagere på vores planer. Men responsen har overgået alle forventninger. Bankerne står i kø for at finansiere projektet, potentielle lejere er allerede klar til at flytte ind, og vi får hele tiden nye henvendelser fra leverandører, som vil med om bord. Vi er glade for at se, at så mange bakker op om vores ambitioner og den grønne omstilling. Projektet i Sverige viser, at mulighederne for at bygge klimaneutralt allerede er der i dag. Nu håber vi, at flere vil lade sig inspirere, så vi kan opskalere de bæredygtige løsninger og på den måde nedbringe omkostningerne i fællesskab,” siger han.
Kombinerer ny teknologi og gamle byggemetoder
I NREPs logistikcenter er bæredygtighed tænkt ind i hele bygningens livscyklus. Idéen er at vise, at man kan komme meget langt, hvis man tænker i nye baner. Eksempelvis er den traditionelle cement skiftet ud med et nyt grønt alternativ, vægge og tag laves i træ, og centeret kører udelukkende på grøn energi. Tilsammen vurderes materialevalget alene at kunne nedbringe CO2-udledningen med 60 pct. sammenlignet med NREPs andre logistikbygninger.
“Vi er utroligt stolte af at arbejde sammen med så mange dygtige iværksættere, så vi sammen kan vise, at det er muligt at nå i mål med meget ambitiøse klimamål. Det her projekt kombinerer bl.a. ny rumteknologi og gamle byggemetoder. Det viser virkelig, hvor langt man kan komme ved at dele viden og arbejde sammen. Jeg håber virkelig, at det kan inspirere andre til at tænke i nye baner,” siger Claus Mathisen.
“Projektet viser, at det er muligt at sikre betydelige CO2-reduktioner allerede i dag, hvis man sætter tidligt ind i planlægningsfasen og f.eks. kombinerer nye og traditionelle materialer. Jeg er overbevist om, at aggressive CO2-mål er en sund forretning og det rigtige at gøre. Jeg håber, projektet kan inspirere andre til at tænke i nye baner,” siger Claus Mathisen.
Det nye logistikcenter er det første af i alt tre innovationsprojekter, der tilsammen udgør en central del af NREPs plan om at skabe en CO2-neutral ejendomsportefølje. Projekterne skal stå færdige allerede i 2025, og forventningen er, at mindst et af de kommende to projekter opføres i Danmark.