Konsekvenserne af krigen i Ukraine mærkes allerede nu mange steder både i Danmark og resten af Europa. Priserne på energi stiger, og fra Rusland er der blevet truet med, at man vil lukke for gassen til hele Europa. Det vil få store konsekvenser for den enkelte europæer, men det kan ende med at give den grønne omstilling vind i sejlene.
“Gennem længere tid har vi oplevet meget begrænsede gasleverancer fra Rusland, hvilket også har været en faktor i de prisstigninger, alle danskere har oplevet den seneste tid. Den krise, vi oplever nu mellem Ukraine og Rusland vil kun være benzin på dette bål, frygter jeg. Vi er i det hele taget i ukendt territorium,” siger Kristian Rune Poulsen, analytiker hos brancheorganisationen Dansk Energi til MarketConnect.
Han mener i det hele taget, at de voldsomme prisudsving, vi har oplevet på olie og gas gennem de seneste år, har været en meget stor faktor i det rygstød, den grønne omstilling har fået fra politisk side flere steder i Europa. Der er kommet en langt større bevidsthed omkring, at fossile brændstoffer, og ikke mindst de nationer, de typiske bliver handlet fra, ofte er ukontrollerbare for Vesten, og at der derfor i stigende grad er behov for alternative energikilder.
“Det kan vise sig at være godt nyt for de mange danske virksomheder, der arbejder med grønne energier på den ene eller anden måde. Det gælder alt fra Vestas til alle de virksomheder, der laver reservedele eller leverer teknologi, der bruges i forbindelse med f.eks. vind- og solenergi, eller de andre grønne energiformer, der er på markedet.”
Samtidig er der ingen tvivl om, at én af de mere problematiske sider af denne grønne omstilling i energikilder er, at der er tale om meget usikre fremtidsudsigter både politisk og økonomisk. Omstillingen til grønne energikilder er ikke bare et spørgsmål om at oprette vindmølle- eller solcelleparker, men også et spørgsmål om at hele infrastrukturen til at få energien fra kilden til forbrugeren, skal opdateres.
“Falder priserne på olie og gas pludselig igen, og det kan sagtens ske, så er der brug for, at man fra politisk side holder hånden under den grønne omstilling, også når den geopolitiske situation ændres, og leverancerne af olie og gas kan genoptages.”
Trickle-down effekt
Skulle det blive aktuelt, at der skrues yderligere ned eller helt lukkes for alle energileverancer fra Rusland, står Danmark dog i følge Kristian Rune Poulsen i en ganske fordelagtig situation i forhold til mange andre nationer. Vi har i Danmark en højt udviklet viden og et teknologisk forspring, når det kommer til grønne energier, og det kan ende med at blive en meget stor fordel på den lange bane.
“Skal man fra resten af Europa ud og investere i f.eks. vindmøller, så vil rigtig mange købe dem i Danmark, hvilket vil gavne os alle rent økonomisk. Jeg håber også, at man her til lands endelig vil se de muligheder, der er i de grønne energikilder, og ikke mindst indse, at det er forbundet med ekstrem stor usikkerhed at være afhængig af nationer som Rusland rent energimæssigt. For det er i sidste ende forbrugeren, der betaler prisen.”
Vælger man fra politisk side at udfase afhængigheden af olie og gas fra udlandet, og i højere grad satse på alternative energikilder, så vil det i følge Kristian Rune Poulsen ikke bare have en positiv effekt på de store- og små virksomheder, der arbejder med grøn energi, men for en lang række af små- og mellemstore virksomheder i hele landet.
“Vi vil se meget stor trickle-down-effekt. For en grøn omstilling i meget stor skala vil også give rigtig meget arbejde til alt fra elektrikere til vvs’ere, der jo skal facilitere, at energien kan komme ud til slutbrugeren. Hele infrastrukturen og elnettet skal udbygges og opdateres, og det vil give arbejde til en utrolig masse mennesker.”