Danmark oplever mangel på arbejdskraft, og der er behov for bedre adgang til international arbejdskraft, især for små- og mellemstore virksomheder, hvis man spørger Arbejdsgiverforeningen KA.
Danmark har en stærk økonomi, men vi er udfordret af mangel på arbejdskraft. Derfor er der behov for bedre adgang til international arbejdskraft – også for Danmarks mere end 300.000 små- og mellemstore virksomheder.
Vi mærker også arbejdskraftmanglen som arbejdsgiverforening, når vi taler med vores medlemsvirksomheder, blandt andet inden for landbrug, service og industri. Derfor glæder vi os over, at Regeringen og Folketinget i løbet af efteråret vil sætte fornyet fokus på tiltrækning af international arbejdskraft.
Hos Arbejdsgiverforeningen KA, der repræsenterer mere end 1.400 små- og mellemstore virksomheder, vil vi anbefale, at politikerne lader sig inspirere af den såkaldte Østaftale fra 2003, hvori det præciseres, at rekrutteringen af international arbejdskraft skal ske på ordentlige løn- og ansættelsesvilkår.
En sådan model vil for os at se kunne være med til at sikre en bedre og frem for alt hurtigere adgang til kvalificeret international arbejdskraft og uden, at SMV´erne ekskluderes og uden at der skabes et overenskomstmonopol.
Helt konkret foreslår vi, at man erstatter den såkaldte beløbsgrænse således, at virksomheder, der er forpligtet af en dansk, landsdækkende, kollektiv overenskomst får lettere og hurtigere adgang til international arbejdskraft.
Fokuser på de 90 procent
Vi vil i det hele taget opfordre politikerne til at tænke SMV-venligt, når de skal gøre det lettere at tiltrække international arbejdskraft. Det betyder blandt andet, at det bør sikres, at en mere smidig og lettere adgang til international arbejdskraft ikke alene tilgodeser store virksomheder, men også de små og mellemstore virksomheder.
Vi har tidligere set politiske forslag, som fx har stillet krav om et tillidsmandssystem på arbejdspladsen, for at man som virksomhed vil kunne få adgang til en hurtigere og lettere adgang til international arbejdskraft.
Men mere end 90 procent af de danske virksomheder er små og mellemstore virksomheder med op til 10 ansatte, og mange af dem har derfor ikke et tillidsmandssystem på arbejdspladsen. Vi vil derfor appellere til politikerne om at sikre, at nye regler på området ikke tilføjes unødvendige benspænd, som i al for høj grad vil ramme de små- og mellemstore virksomheder.
Når Folketinget senere på året skal arbejde med reglerne for international arbejdskraft, vil vi derfor opfordre politikerne til at tænke SMV-venligt og droppe unødvendige benspænd, som alene vil ramme de små- og mellemstore virksomheder, som hver eneste dag er udfordret af mangel på arbejdskraft og derfor må takke nej til ordrer.
Christian Borrisholt Steen er politisk konsulent i Arbejdsgiverforeningen KA.