Hvert år finder der forskellige events og prisuddelinger sted, der har til formål at hylde og give rygstød til små virksomheder i vækstlaget. Ifølge Cecilie Rosenlyst Skov, grundlægger af Book in a Box, kan den slags hjælp er være uvurderlig.
Tusindvis af små, nystartede virksomheder kæmper med at få fodfæste, få kunder i butikken og i det hele taget overleve i en ofte meget svær verden, hvor man er den nye og helt ukendte spiller på markedet.
Sådan var det også for Book in a Box, der blev grundlagt af Cecilie Rosenlyst Skov, der er studerende ved SDU, og ønskede at bringe den amerikanske bookbox-kultur til Danmark. Den slags er lettere sagt end gjort, men undervejs er der kommet betydelige rygstød på vejen – ikke mindst i form af priser og pengepræmier.
“Vi vandt SDU Startup Award, og det var et kæmpe rygstød for virksomheden, og har især været afgørende for økonomien, da der fulgte 50.000 kroner med. Mange iværksættere kæmper økonomisk – jeg har selv arbejdet uden løn i to år, så det var vigtigt for os at vinde. Danmark har gode muligheder for startups, men skattereglerne kan gøre det svært at overleve, indtil virksomheden er bæredygtig, så den form for hjælp er uvurderlig,” siger hun.
Vigtige initiativer
For Book in a Box har et af problemerne, rent økonomisk set, været, at virksomheden ikke passer ned i mange af de kasser, hvorfra man kan søge økonomisk støtte i form af legater og andet.
“Vi oplever, at der findes mange fonde og legater for grønne og bæredygtige initiativer, men langt færre, der passer til os. Derfor var det så vigtigt, at vi rejste penge på anden vis,” siger hun.
Tidligere på året var Cecilie og Book in a Box også nomineret til den årlige She’s Next-pris, der uddeles af Visa, og som udover en pengepræmie også giver et års gratis rådgivning.
Men selvom hun denne gang ikke løb med sejren, er hun ikke i tvivl om, at den slags initiativer stadig spiller en stor rolle – ikke mindst for at vise de mange dygtige, kvindelige iværksættere, der er i Danmark, men også for at give inspiration til andre.
“Ja, det kan være rigtig positivt. Jeg ved ikke, om det nødvendigvis vil skabe flere kvindelige iværksættere, men det kan hjælpe dem, der allerede er i gang. Rollemodeller spiller en stor rolle, og det er enormt inspirerende at se andre lykkes og høre, hvordan deres tilgang er til forskellige aspekter af at drive virksomhed,” siger Cecilie Rosenlyst Skov.