Det er ikke al fiktion, man kan overføre til virkeligheden, men i tv-serien, Succession, gør man brug af et overraskende greb for at overdrage ejerskabet af virksomheder fra én generation til den næste. Måske en kilde til inspiration, skriver Carl Andersen, politisk konsulent for familieejede virksomheder hos Dansk Erhverv.
Igennem fire sæsoner har jeg og millioner af øvrige seere fulgt familiedramaerne i den populære HBO-serie, Succession.
For de ikke indviede omhandler serien om familien bag medie- og underholdningskomplomeratet, Waystar Royco, der er en fiktiv milliardvirksomhed – med Fox Corporation og Murdoch-familien som tydelig inspirationskilde. Det helt store spørgsmål igennem serien er: Hvem skal være den nye direktør og ejer af virksomheden, når patriarken, skaberen og faderen, Logan Roy, engang ikke er der længere?
Til manges overraskelse blev det manden til Logans datter, Siobhan, svigersønnen Tom, som vandt kampen om direktørposten. Ejerskabet blev overvejende frasolgt til en udenlandsk tech-rigmand.
I den virkelige verden hører det dog til sjældenhederne at svigerbørn bliver direktører i familieforetagendet. Det kan jeg konkludere på baggrund af tal fra Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS.
Baseret på data siden 1995, besætter svigerbørn direktørposten i familieejede virksomheder i 34 ud af 1.000 generationsskifter, såfremt vi ikke medtager direktørskifte mellem ægtefæller. Det er dog markant hyppigere end overdragelse af selve ejerskabet, som alene sker ved 4 ud af 1000 generationsskifter med de samme antagelser.
Svigerbørn er ellers en af de grupper, som er skattemæssigt begunstiget i forbindelse med arv og gaveoverdragelse. Det er muligt at overdrage 25.000 kr. skattefrit til ens svigersøn eller svigerdatter hvert år, hvorefter beskatningen er på de traditionelle 15 procent.
Det kan også være medhjælpende til at lette et generationsskifte af ejerskabet fra forældre til ens børns familie, hvilket vi dog kan se i data sjældent aktivt benyttes.
Hvorfor må vi spørge virkelighedens Logan Roys om..
Carl Andersen er politisk konsulent for familieejede virksomheder hos Dansk Erhverv.