Stadigt flere danskere lever med diagnoser, der påvirker deres hverdag og arbejdsliv på den ene eller anden måde, og det er noget, som ledere bør være forberedt på. Camilla Ganzhorn, direktør i ADHD-foreningen, guider her ledere, der har ansatte med ADHD.
ADHD er en af de diagnoser, vi hører mere og mere om, og som flere danskere har fået stillet de senere år. Medarbejdere med ADHD udgør en vigtig arbejdskraft i mange danske virksomheder, men de kan samtidig have behov for en anden form for ledelse end deres kolleger.
“Selvom diagnosen kan være udfordrende, kan det også fungere som en styrke for dem, der har diagnosen. ADHD kan give et utroligt fokus og energi, og hvis man som leder formår at skabe de rette rammer, kan en medarbejder med ADHD være en uvurderlig arbejdskraft,” siger Camilla Ganzhorn.
Hun guider her ledere i, hvordan man bedst skaber de rammer, som en medarbejder med ADHD trives under.
Afklaring om udfordringer
Selvom ADHD kan være styrke en , er det også en diagnose, der kræver indsigt og gode rammer. Det er vigtigt som leder at spørge ind til medarbejderens udfordringer for at forstå, hvad det vil sige at have denne diagnose.
Det er også vigtigt at forstå, at ADHD opleves forskelligt fra person til person.
En tidlig afklaring og forventningsafstemning omkring eksempelvis deadlines er vigtig for begge parter, så der opstår en gensidig forståelse for samarbejdet.
Fleksibilitet
En medarbejder med ADHD kan typisk ikke sidde stille hele dagen, men vil ofte vide, hvad der giver energi, og hvordan man genopliver sin koncentration. Det skal arbejdspladsen være indstillet på, ligesom den skal forstå, at medarbejderen måske har behov for at tage en kort gåtur midt på dagen.
Det er vigtigt at forstå, fordi personer med ADHD ofte arbejder meget intenst og hårdt på en opgave og kan have svært ved at stoppe, når de er godt i gang. Men dette intense arbejde tærer også på energien, og derfor kan det være nødvendigt at tage en pause, forlade sin plads, eller lave noget andet.
Derfor kan en stor fleksibilitet være en god idé. For eksempel kan det være en fordel, hvis medarbejderen kan møde senere ind dagen efter en dag med hårdt arbejde, eller at der generelt er forståelse for, at deres energiniveau ofte er ustabilt, og at det intense arbejdsniveau ikke kan opretholdes hver dag.
Energiregnskab
Det er også vigtigt at huske, at personer med ADHD har et energiregnskab, som skal balanceres. Mange tror fejlagtigt, at diagnosen handler om mangel på opmærksomhed, men det modsatte kan faktisk være tilfældet. Der kan ofte være et meget intenst fokus på én opgave, hvilket kan svække opmærksomheden på andre områder.
Det intense fokus, som medarbejdere med ADHD ofte lægger i deres opgaver, kan også medføre, at de føler sig udbrændte og udmattede efter dage med hårdt arbejde og koncentration. Som leder er det en god idé at være opmærksom på dette – for ligesom ADHD kan være en styrke, så kan det også tære på kræfterne.
Som nævnt tidligere er det derfor vigtigt at skabe rum og forståelse for, at medarbejdere med ADHD ikke leverer lige meget og lige hurtigt hver dag.
Hos Google i US har man eksempelvis indført, at medarbejdere med ADHD har en makker, de kan gå til, når de føler sig udbrændte. På den måde kan de få støtte, når det er nødvendigt, og arbejdet går ikke i stå, selv når den ene part mangler energi.
Camilla Ganzhorn er direktør i ADHD-foreningen.