Hos byggeriets videnscenter Molio ser man et stort potentiale i digitale løsninger, især 3D-scanning, som en del af løsningen for den arkitektoniske kulturarv.
Den 400 år gamle Børsen-bygning blev ædt af flammer på få timer, det ikoniske dragetårn styrtede til jorden, og bygningerne står i dag tilbage som en udbrændt ruinhob midt i København.
Når årsagen til branden er klarlagt, så skal politikere, myndigheder og branchen naturligvis se ind i, hvad der kan gøres for så vidt muligt at undgå lignende hændelser i fremtiden.
“Brande som disse sker, desværre, og det vil nok også ske i fremtiden. Vi ønsker bestemt ikke at fremstå bagkloge, men i stedet håber vi, at vi som branche betragter dette som en god anledning til at drage erfaringer og se på procedurer. Vi bør blandt andet se på, hvilke digitale redskaber, vi har til rådighed, der kan hjælpe os i genskabelsen i tilfælde som dette,” siger Bjarke Fjeldsted, udviklingschef hos Molio.
For disse brande, der bryder ud i gamle bygninger, kan næppe undgås fuldstændigt i fremtiden. Derfor er det også afgørende, at man sikrer en n præcis og effektiv genopbygning af den arkitektoniske og bygningsmæssige kulturarv, hvis uheldet igen skulle være ude.
Bjarke Fjeldsted fortæller videre, at eksempelvis en 3D-laserscanning hjælpe til at kortlægge bygningen såvel indvendig som udvendig, og dermed effektivisere genopbygningsarbejdet betydeligt.
Ifølge digitaliseringschef hos Molio, Ole Berard, vil 3D-laserscanning af bygninger kunne skære flere år af genopbygningsprocessen, men han fortæller også, at mange afskriver disse scanninger som en unødig udgift.
“Men man bør betragte det som en forsikring – altså noget, som man håber ikke at gøre brug af, men som er guld værd, hvis uheldet er ude. Alternativet er en længere og langt mere upræcis proces i den anden ende, hvor man ved hjælp af fotografier forsøger at danne sig et billede af forholdene,” siger han.