Danmarks Statistik har udgivet konkurstallene for juli måned i år. De viser, at særligt restaurantbranchen er ramt af mange konkurser. Problemet bunder i en række kriser, mener brancheforeninger.
Der bliver stadig drejet nøgler om i restaurationsbranchen, og indtil videre i år har der været ikke mindre end 197 konkurser i branchen. Det tal er hele 61 procent højere end gennemsnittet for årene 2015-2019.
Hos brancheforeningen Horesta, ser man med stor alvor på branchens alvorlige problemer, som man mener, bunder i de store kriser, der er og har været i restaurationsbranchen de seneste år.
“Flere virksomheder i branchen kæmper stadig med gæld efter corona-årene og høje råvarepriser, som presser økonomien. Ovenikøbet har virksomhederne svært ved at følge med efterspørgslen fordi de ikke kan skaffe nok personale. Det betyder, at de går glip af potentiel omsætning, som ellers kunne forbedre deres økonomiske situation,” siger Mette Falkenberg Rasmussen, der er direktør for politik og bæredygtighed i HORESTA.
Bureaukratiske benspænd
Netop problematikken med den manglende arbejdskraft har været et tilbagevendende tema for branchen, hvor mange har ment, at myndighederne og dets bureaukrati har været et benspænd for at komme problemet til livs. Èt af de problemer, mange restauratører møder i kampen om at skaffe mere arbejdskraft, er positivlisten og beløbsordningen.
For skal man som restauratør ansætte arbejdskraft fra lande udenfor EU, kræver det, at man lever op til en række krav omkring bl.a. løn og antallet af elever. Og det kan være en langsommelig affære at søge på denne måde, mener politik direktør i DRC, Freja Brandhøj.
“Sagsbehandlingen for positivlisten og beløbsordningen har over de seneste tre år været mellem 50-100 dage. Vel at mærke dage fra de er indsendt til de bliver set på for første gang. Samtidig står 40 pct. af restauratørerne landet over og 53 pct. i København med ledige stillinger og en vækst der holdes kunstigt nede pga. de manglende hænder,” skriver hun på LinkedIn.
Når man kigger på hele hotel- og restaurantbranchen, ligger det samlede antal af konkursramte virksomheder for de første syv måneder af året hele 58 procent højere, når man sammenligner med 2015-2019. Alene i år er 206 virksomheder erklæret konkurs – en stigning på næsten 41 procent i forhold til 2022.
Freja Brandhøj mener videre, at man ved at skabe mindre bureaukrati og gøre det nemmere at få arbejdskraft til Danmark fra ikke-EU-lande, ville gøre hele samfundet en tjeneste.
“Tænk, hvis vi sørgede for at sagsbehandlingstider og bureaukratiet ikke var en stopklods for væksten, så ville restauratører og resten af det danske erhvervsliv kunne skabe vækst til det velfærdssamfund der kalder på højere løn, bedre normeringer mv.”
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk