København er vækstmotoren for Danmark, og det er også her mange af de udenlandske virksomheder, der kommer til landet, starter op. Men Danmark og København kan blive bedre og tiltrække endnu flere virksomheder.
Der er mange fordele for udenlandske virksomheder ved at slå sig ned i Danmark. Vi er et land med et velfungerende og fleksibelt arbejdsmarked, ligesom vi har et overskueligt bureaukrati i forhold til mange andre steder.
Og det har gennem årene fået mange internationale virksomheder til at åbne kontor eller på anden måde etablere sig i Danmark.
Èn af dem, der hjælper virksomhederne med at finde vej til Danmark, er Asbjørn Overgaard, CEO of Copenhagen Capacity, en erhvervsdrivende fond, der er sat i verden for at tiltrække og fastholde udenlandske virksomheder og talenter i Danmark.
“Der er ingen tvivl om, at København og resten af Danmark er et attraktivt sted for mange udenlandske virksomheder. Vi plejer at sige, at København er spydspidsen til udbredelse i resten af landet. Det er her, de fleste starter. Men selvom vi har meget at byde på, så kan vi blive meget bedre,” siger Asbjørn Overgaard.
Han og Copenhagen Capacity hjalp i 2022 i alt 31 virksomheder med at slå sig ned, udvide eller blive i København og Østdanmark. De 31 virksomheder forventer at skabe 1300 jobs, hvilket vil skabe ca 4000 arbejdspladser med afledte effekter og øge BNP med mere end seks milliarder.
Danmark har desværre et dårligt image på udlændingeområdet. Det er meget problematisk, for vi er faktisk et meget nemt land at komme til og slå sig ned i.
Asbjørn Overgaard.
Stor konkurrence
Èn af de ting, Danmark og København lider under i konkurrencen med den store verden, er et ret lavt kendskab blandt virksomheder i udlandet.
Der er i forvejen utrolig skarp konkurrence lande og regioner imellem om at tiltrække virksomheder, og med sit meget lave kendskab, har Danmark i udgangspunktet lav prioritet hos mange.
“København er mere kendt på den front end Danmark, og selvom vi har et stærkt brand inden for klima, grøn omstilling og Life Science, så er der for få, der kender os. Vi er langt bag andre europæiske storbyer i kendskab, og det er virkelig en skam, for når virksomhederne hører om muligheder her, bliver de ofte ekstremt interesserede,” siger Asbjørn Overgaard.
Han fortæller samtidig, at det netop er det fleksible danske arbejdsmarked og den store sikkerhed, der findes i Danmark, der er med til at tiltrække mange virksomheder.
“Vi er et nemt land at slå sig ned i, da vi har en meget veluddannet befolkning og et meget digitaliseret samfund. Derfor er det et problem, at mange ude i verden ikke aner, hvad Danmark eller København er. Det gør, at vi mister mange virksomheder og arbejdspladser” siger Asbjørn Overgaard.
Han efterlyser derfor en langt mere målrettet politisk indsats for at sætte Danmark og København på virksomhedernes store verdenskort, og som kan være med til at fremtidssikre det danske arbejdsmarked.
Skæve rammevilkår
Ser vi på rammevilkårene for virksomheder i Danmark, er Asbjørn Overgaard generelt set positivt indstillet, men der er særligt ét område, der stikker ud.
“Vi har én af OECD’s højeste beskatninger af kapitalgevinster, på hele 42 procent, og det er en kæmpe hæmsko for både startups og investorer. Vi falder hele tiden længere og længere bagud, når vi ser på rejst kapital til virksomhederne.”
Han mener, at den høje skat er et reelt problem, der bør tages langt mere alvorligt, end det bliver i dag.
“Det gør, at mange startups ikke vækster nok, da vi i Danmark slet ikke har samme adgang til international kapital. Derfor er det klart, at du som investor hellere vil lægge dine penge et sted, hvor du får mere ud af gevinsten, end du gør i Danmark.”
Her peger Asbjørn Overgaard især på, at de startups, der formår at skabe stor vækst i Danmark, rykker ud af landet, når de for alvor begynder at vokse.
Udbred kendskabet
Skønt vi i Danmark har en stor andel af udenlandsk arbejdskraft, så er det ifølge Asbjørn Overgaard et problem for tiltrækningskraften til landet, at der ikke fra politisk side er en vedvarende indsats for at tiltrække arbejdskraft.
Alt for ofte genopfinder man den dybe tallerken, hver gang et nyt projekt sættes i søen, og det skader i sidste ende vores muligheder for at hente kvalificerede kandidater hertil, mener han.
“Vi oplever blandt andet tit, at mange gerne vil hertil, men at de ikke tror, de må komme ind i landet. Danmark har desværre et dårligt image på udlændingeområdet. Det er meget problematisk, for vi er faktisk et meget nemt land at komme til og slå sig ned i.”
Det er især inden for områder som life science og grøn omstilling, at Danmark er gode til at tiltrække arbejdskraft, men hvor vi også ligger i stærk konkurrence med andre lande og byer rundt om i verden.
“Vi er nødt til at indse, at det kræver en målrettet strategi at gøre sig attraktiv for de udenlandske kandidater, og den håber jeg, vi kommer til at se inden længe.”
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk