Vi efterlyser mere fokus på motion og sundhed i hverdagen på arbejdspladsen, viser undersøgelse fra Dansk Erhverv. Arbejdsmiljøekspert mener, at indsatsen skal målrettes bestemte medarbejdere, hvis effekten skal kunne mærkes.
Vi sidder meget stille på arbejdet. Vi er inaktive i mange timer dagligt på kontoret, og for mange af os ser det ikke bedre ud, når vi kommer hjem igen. Det går ud over vores sundhed, og tal fra den Nationale sundhedsprofil 2021 viser, at 52,6 procent af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige.
Netop derfor har stadigt flere virksomheder igangsat tiltag, der skal styrke medarbejdernes sundet og trivsel. Mere end fire ud af ti danskere er er i dag på en arbejdsplads, som har iværksat denne slags tiltag primært inden for almindelig arbejdstid. Håbet er, at det kan være med til at forebygge livsstilssygdomme blandt medarbejderne.
“Tiltag med eks. motion på arbejdspladsen kan være rigtig godt, men faren er, at dem, man op ad stolen og ud at løbe eller op på romaskinen, er dem, der i forvejen meget aktive, mens alle de inaktive bliver siddende på deres plads. Med tiltag som motion i arbejdstiden, skal vi netop have fat i dem, der sidder for meget stille, er for tykke eller generelt lever usundt,” siger Bent Würsching, arbejdsmiljørådgiver og COO ved ARBEJDSMILJØEksperten.
Èn af konsekvenserne af høj inaktivitet og stillesiddende arbejde er overvægt, der er forbundet med øget risiko for en række livsstilssygdomme, hvilket fysisk aktivitet og en sund og varieret kost kan være med til at forebygge.
Bent Würsching mener da også, at øget fokus på motion og sundhed kan være rigtig gode tiltag, men opfordrer samtidig lederne ude i virksomhederne til at tænke tiltagene til ende, før de går i gang.
“Er motionstiden f.eks. en del af de 37 timer, vi får løn for, eller ligger de ud over arbejdstiden? Hvad gør vi i tider med spidsbelastninger, når mange ikke har tid til firmamotion? Det er ting, man skal huske at spørge sig selv om, hvis man vil have medarbejderne op ad stolene. For der er ingen tvivl om, at får man de overvægtige eller meget inaktive medarbejdere ud at gå en halv time hver dag, så kan man potentielt påvirke deres sundhed, hvilket også giver færre sygedage.”
Et konkurrenceparameter?
Èn af pointerne i undersøgelsen fra Dansk Erhverv er, at motion og sundhed på arbejdstiden er med til at knytte os mere til arbejdspladsen. 77 procent af de beskæftigede danskere mener nemlig, at sundheds- og trivselstiltag har positiv betydning for vurderingen af deres arbejdsplads.
Det kan ifølge Bent Würsching være sandt, hvis det gøres rigtigt.
“Det kræver jo, at medarbejderstaben selv synes, det er en god ide, som de gerne vil være en del af. Mit råd vil være, at man som leder gør andet og mere end bare stille det til rådighed, for så er mit gæt, at kun de i forvejen aktive vil tage imod tilbuddet. Jeg mener, at man skal gøre det obligatorisk og gerne målrette det til medarbejdernes behov.”
Han fortæller, at man eksempelvis kan give medarbejderne tre valgmuligheder; gåtur, løbetur eller cykeltur, og så kræve at de vælger én af delene, så alle tager den i del i den aktivitet, der passer dem bedst. Samtidig kan man se, om visse medarbejdere har brug for en særlig form for træning, som følge af f.eks. deres arbejdspositioner.
På spørgsmålet om, hvorvidt tiltag omkring motion og sundhed kan ende som et konkurrenceparameter for virksomheden i kampen om nye medarbejdere, er Bent Würsching dog mere skeptisk.
“Hvis mange flere virksomheder gjorde sådan, ja, så kunne det blive et konkurrenceparameter. Selvom alle undersøgelser siger, at løn ikke er det vigtigste for os, når vi vælger nyt job, så tror jeg, at de fleste vil vælge en god løn og ingen motion i arbejdstiden over en dårlig løn og masser af motion. Jeg tror, man skal passe meget på med at overvurdere den slags tiltags betydning for vores karrierevalg.”