Investeringer i kvindelige startupvirksomheder er næsten lig med nul. Det prøver initiativet She’s Next, der er sat i verden af Visa, at gøre op med ved at fremme kvindeligt iværksætteri gennem konkrete legater, der i år blandt andet gik til virksomheden 0-Mission.
For tredje år i træk løber initiativet She’s Next af stablen. Her får kvindelige iværksættere mulighed for at stå som legatmodtager af 70.000 kroner og ét års personlig coaching af FemInvest. Meningen med legatet er at fremme de kvindeligt iværksætteri, da iværksættermiljøet i dag i langt højere grad defineres af mænd – både på investeringer og tilstedeværelse.
For ifølge tal fra Dansk Erhverv er investeringerne i startups, der udelukkende består af kvinder i ejerkredsen, næsten er lig med nul. Tallene viser nemlig, at 0,1 procent af investeringerne i danske virksomheder sidste år gik til kvindelige iværksættere, hvor 10,8 procent af investeringerne gik til dem med iværksættere af begge køn. Resten gik udelukkende til mandlige iværksættere.
Et enormt rygstød
Blandt legatmodtagerne fra 2023 finder man Anna Riis Hedegaard. Hun er stifter og adm. direktør for energivirksomheden 0-Mission, der leverer grønne energiløsninger i form af solenergi til virksomheder. Anerkendelsen fra Visa havde for hende stor betydning.
”Det var en stor ære at modtage legatet, og det har haft stor betydning. På et tidligt stadie, hvor tingene kan gå op og ned, gave det et enormt rygstød at få anerkendelse for, at vi er på rette kurs. Det skaber tillid i markedet, når en virksomhed som Visa anerkender vores arbejde,” siger Anna Riis Hedegaard.
Legatet fik ikke bare stor betydning for hende, men også for virksomheden, da det gjorde det muligt at udvide den service, 0-Mission tilbyder deres kunder.
”Vi har brugt legatet til at udvikle indholdspakker til vores kunder, der betyder, at de let kan kommunikere om den klimaforskel, de skaber gennem vores samarbejde.”
Hos foreningen Danske Iværksættere møder initiativet også stor begejstring, da private aktører har afgørende instrumenter til at hjælpe kvindelige iværksættere i gang i et mandsdomineret iværksættermiljø.
”Jeg ser et stort potentiale i, at private virksomheder med kapital kan tage denne rolle. Erhvervshuse er gode til at lave lokale workshops og netværksmøder, men private aktører som banker, Visa og Mastercard har de nødvendige ressourcer til at skabe større impact,” siger politisk chef for Danske Iværksættere, Simone Skovshoved.
Som kvinde i iværksættermiljø
Spørger man Anna Riis Hedegaard, oplever nogle kvindelige startupvirksomheder udfordringer med de traditionelle krav, der kan være til virksomheder i opstartsfasen, hvis man skal hente en investering.
”Jeg tror mange kvindelige iværksættere er drevet af mere langsigtede mål og samfundsansvar. Det betyder at de virksomheder vi skaber, ser lidt anderledes ud end det investorerne er vant til at se. Det tror jeg er en af årsagerne til at kvindelige iværksættere kan have sværere ved at rejse penge,” siger hun.