Kunstig intelligens (AI) er blevet en helt central faktor hos Danmarks Miljøportal (DMP), hvor al viden og data om naturen og miljøet er lagret og gjort offentlig tilgængeligt. Det fortæller Nils Høgsted, der er sekretariatsleder i DMP.
”Vi har f.eks. 55 millioner artsobservationer og 70 millioner vandmiljøobservationer på lager. Dertil kommer millionvis af andre fakta og observationer. Det er umuligt for en enkelt person at have overblikket over, hvad det betyder for et givent område, og hvordan man træffer de rigtige beslutninger. Men med hjælp af kunstig intelligens arbejder vi nu målrettet på, at det er muligt at søge på tværs af disse enorme mængder af data. Og det vil få enorm betydning for det fremtidige arbejde med bæredygtighed,” siger Nils Høgsted i podcasten SpecialistHjørnet, som i tre afsnit ser nærmere på, hvordan man bedst muligt får implementeret AI-løsninger i sin virksomhed, og hvilke muligheder det giver.
Nils Høgsted forklarer, at det handler om at få et Danmark med et sundt havmiljø, en god biodiversitet, god landbrugsproduktion, og at borgerne har adgang til nogle gode rekreative områder, og de har masser af rent drikkevand.
”Vi er ekstremt heldige, fordi de her data er offentligt tilgængelige, så der er ikke nogen sikkerhedsrisici forbundet med at dele dem. De ligger fuldstændig offentligt tilgængelige for virksomheder og borgere, så vi nemt kan arbejde med dem og kan dele dem på tværs af vores interessenter. Og det er nogle data, vi meget gerne vil have ud, så så mange som muligt bruger dem, og eksperimentere med, hvad det er for viden, man kan få ud af det. Og der er kunstig intelligens et super godt værktøj,” siger Nils Høgsted.
DMP er i dag internationalt anerkendt for implementeringen af kunstig intelligens i databehandlingen. Alligevel er Nils Høgsteds filosofi egentlig ret enkel i forhold til at tage den kunstige intelligens i brug.
”Man kan sige, det er egentlig bestemt af tre ting. Det er noget ledelse på vores side – noget strategi omkring, hvad er det, vi gør, og hvor mange ressourcer bruger vi på det. Så er det noget leg, hvor vi også må sige, at vi ikke kan lege alene. Vi skal ud og lege med en hel masse andre. Vi skal ud at lege med nye mennesker. Og så er det løsninger. Vi skal også sætte ressourcer og tid af til produktion. Altså det nytter ikke noget, at vi bare løber rundt og leger og synes, det er spændende. Vi skal have løsningerne ud at virke, så det skaber værdi for den bæredygtige omstilling,” siger Nils Høgsted.
I SpecialistHjørnet inviterer vært, Morten Huse Eikrem-Jeppesen, sammen med eksperter fra IT-konsulenthuset Globeteam som medværter, en række virksomheder ind i studiet til en snak om deres bedste råd til at håndtere opgaven med kunstig intelligens.
Gæster i studiet er udover Nils Høgsted, sekretariatsleder i Danmarks Miljøportal også Lars Filstrup fra fødevarevirksomheden Uhrenholt og Mogens Kiær, Teamlead for Microsoft Infrastructure & Cloud hos Sund og Bælt.