Pilene peger i den rigtige retning hos Sparekassen Sjælland-Fyn, der tidligere på måneden præsenterede et nyt flot regnskab. Nøglen til succesen skal findes i en grundfæstet strategi, og i en forståelse for vigtigheden af bankens eget lokalområde.
Der er udsigt direkte over Holbæk Fjord fra vinduerne på femte sal af den store bygning på Isefjords Allé i Holbæk, hvor Sparekassen Sjælland-Fyn har sit hovedsæde. Lige udenfor vinduerne lægger den lille Orø-færge til, og det sparsomme antal passagerer denne torsdag går ombord og i land.
Inden for i hovedsædet sidder adm. direktør, Lars Petersson, og sparekassedirektør, Lars Bolding, med det seneste regnskab, der kan vise en basisindtjeningen, der stiger med 23 % i forhold til 3. kvartal 2021, og et samlet resultat på 351,0 mio. kr. før skat for årets første tre kvartaler.
“Tørre tal og fakta er meget gode at have, men de er sjældent særligt interessante at tale om i længere tid,” siger Lars Petersson, og lægger papirerne fra sig.
Han fortæller i stedet om bankens snart 200 årige historie, siden grundlæggelsen på Torbenfeldt Gods ved Holbæk i 1825, og til i dag, hvor det er en bank, der måske nok går under radaren i det store mediebillede, men som ikke desto mindre leverer nogle af branchens bedste resultater år efter år.
“Der er ikke noget formål med at tjene mange penge som bank, hvis man ikke bruger den ballast til at hjælpe kunderne, når de har brug for det.”
Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn.
En del af lokalområdet
De pæne tal fra Sparekassen Sjælland-Fyn kommer ni måneder inde i 2022, der på alle måder har været et markant anderledes år end noget, vi har oplevet i nyere historie.
Først glæden over den overståede coronatid, hvor restauranter, koncerter og hverdagen åbnede op igen – og så Ruslands invasion af Ukraine d. 24. februar, der fik os alle ned på jorden igen, og nye kriser til at stå i kø.
“Set i det lys, er det dejligt at kunne fremvise et godt regnskab. Men den glæde bunder i den strategi, vi i forvejen havde her i huset, og som vi stolede på kunne trække os igennem også denne krise,” siger Lars Petersson.
Og strategien for banken er klar. Man skal være lokalområdernes foretrukne bank, være en vigtig partner for de små og mellemstore virksomheder, og i det hele taget være en attraktiv virksomhed at være såvel kunde som medarbejder i.
Gennem det seneste år er der blevet oprustet på medarbejderfronten med flere nye kapaciteter, der skal fortsætte den teknologiske udvikling af banken, ligesom man har oprustet inden for erhvervssegmentet, og haft held med til tiltrække mange nye erhvervskunder, både de store og de små. Samtidig har man også oplevet en pæn tilgang af privatkunder.
“I den forbindelse er det altafgørende at have den lokale forankring, og at have sin ordentlighed på plads, når man laver bankforretninger. Vi er en integreret og vigtig del af de lokalsamfund, vi opererer i, og det er vores helt store styrke,” siger sparekassedirektør, Lars Bolding.
Han fortæller videre, at en del af strategien for banken er, at fremtidige produkt- og servicetilbud blandt andet skal frigøre 90.000 timer til kundepleje, så banken vedbliver at være lettilgængelig for kunderne, og kunne den bedst mulige service.
Netop den nære relation til lokalområdet er både en styrke og en forpligtelse. For ligesom man kan ride højt på et godt omdømme i sit lokalområde, så kan det modsatte gøre sig gældende, hvis kunderne ikke føler sig vel behandlet.
“Det er virkelig der, vores mål om ordentlighed kommer ind i billedet. Oplever den lokale maskinfabrik, at vi strækker os langt, selvom vi ikke kan opfylde alle deres ønsker, så går de tilfredse herfra,” siger Lars Bolding.
Han bliver suppleret af Lars Petersson, der mener, at banken qua sin placering er ideelt egnet til de kunder og de virksomheder, de arbejder sammen med, som primært befinder sig i SMV-segmentet.
“Har man de helt store erhvervskunder som Novo Nordisk og Carlsberg, så giver det mening at ligge midt i København. Vi har vores forretninger et andet sted. Og havde vi de helt store erhvervskunder i landet, så ville den lokale tøjkæde eller maskinfabrik måske komme bagerst i køen. Men hos os står de forrest, for de er vores forretningsgrundlag, og det kan de mærke ude i virksomhederne.”
Energikrisen presser
Selvom 2022 har været et godt år i Sparekassen Sjælland-Fyn, så har de aktuelle kriser også kunne mærkes her. Energipriserne brager i vejret, og presser i høj grad de mange virksomheder, der kunder i banken. Mange har samtidig et efterslæb fra coronakrisen, der presser dem yderligere på økonomien.
“Vi har opbygget en ballast nok til hjælpe vores kunder der, hvor de er hårdest ramt. Vi har hjulpet de virksomheder, der havde behov for kreditter, fordi de kæmper med markant stigende energiregninger. Det var slet ikke til diskussion, at vi selvfølgelig hjælper vores kunder så godt, vi nu engang kan,” siger Lars Petersson.
Til trods for at Sparekassen Sjælland-Fyn som enhver anden forretning er sat i verden for at skabe et overskud og tjene penge, så er man som bank også dybt afhængig af sine kunder og sit lokalområde. Derfor betaler det sig ifølge Lars Petersson også at strække sig ekstra langt for at hjælpe.
“Der er ikke noget formål med at tjene mange penge som bank, hvis man ikke bruger den ballast til at hjælpe kunderne, når de har brug for det.”
Ekstern fremtidsplan
Med sin placering i smørhullet uden for de store byer, er Sparekassen Sjælland-Fyn også ramt af nogle af de udfordringer, der i disse tider påvirker brancher og sektorer på tværs af landet; nemlig problemet med at skaffe arbejdskraft nok inden for bestemte områder.
For mens de fleste funktioner i banken kan besættes uden de store problemer, så ser det anderledes ud, når det kommer til it- og dataspecialister, der skal være med til at føre banken endnu længere i den digitale omstilling.
“Vi har derfor planer om at oprette et hub i København, hvor de kandidater, vi gerne vil tiltrække bor. De er svære at trække herud til Vestsjælland, og så må vi lægge vores hub i Hovedstaden, så vi er et mere oplagt valg for de kandidater, vi gerne vil tiltrække,” siger Lars Petersson, der samtidig forudser, at det eksterne hub i Hovedstaden vil få en afgørende betydning for den fremtidige bankdrift, og vil være med til at give endnu bedre service til kunderne.
“Det vigtigste for en bankkunde er, at banken er lettilgængelig, og at man hurtigt kan få hjælp til det, man skal bruge den till. Det vil klart blive styrket, jo bedre vi bliver til den digitale del. At hub’et så er eksternt og ligger i København, det tror jeg faktisk ikke får nogen betydning,” afslutter han.