Flere steder på Sjælland og øerne er der godt gang i udviklingen, og man mærker, hvordan de store virksomheder trækker mindre med sig i kølvandet, og at de tiltrækker mennesker til byerne og lokalområderne.
Det mærkes ikke mindst i og omkring Kalundborg, hvor især Novo Nordisk er det store lokomotiv, og det samme kan siges om det store byggeri ved Femern-forbindelsen på Falster. Det er en udvikling, man er glad for i Sjællands Udviklingsalliance, en alliance som Sparekassen Sjælland-Fyn er medstifter af.
Men der er også områder i regionen, hvor udviklingen går mindre stærkt. Ifølge Søren Kjærsgaard, udviklingsdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn, kræver det et stærkt samarbejde mellem erhvervslivet og det offentlige, hvis denne udvikling skal op i gear – og det skal den, for Sjælland og øerne har i øjeblikket alle muligheder for vækst og udvikling.
Det vigtige samspil
Sjællands Udviklingsalliance er stiftet af Sparekassen Sjælland-Fyn og Region Sjælland med det formål at indfri det store potentiale, der er for Sjælland og øerne.
“Det, at skabe bæredygtig udvikling, er ikke en indsats, som kan løses af en enkelt organisation eller virksomhed. Derfor har vi samlet gode kræfter i Sjællands Udviklingsalliance, der har en fælles ambition om at udvikle vores region, så vores område også i fremtiden er et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed,” siger Søren Kjærsgaard og supplerer:
“Med Sjællands Udviklingsalliance ønsker vi at skabe gode partnerskaber og styrke båndene mellem det private og det offentlige, da det er i synergien mellem de to, at der kan skabes nye og stærke forandringer. Værdien af samspillet er ofte undervurderet, men et tættere samarbejde og et stærkere netværk på tværs af sektorer og brancher er afgørende for at skubbe på udviklingen af Sjælland og øerne.”
Sjællands Udviklingsalliance består af et bredt repræsentantskab fra bl.a. offentlige institutioner, private virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der arbejder med udvikling på en ny måde, hvor erhvervslivet, stærke lokalsamfund og byer, uddannelse, adgang til natur og kultur samt foreningsliv ikke er isolerede områder, men hænger sammen og har betydning for attraktiviteten i et område.
“Kalundborg er et godt eksempel, hvor virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne foretager milliardinvesteringer, som bl.a. resulterer i en massiv jobskabelse, en stærkere lokal udvikling og flere uddannelsesmuligheder. På sigt skulle investeringerne gerne resultere i, at området bliver et endnu bedre sted at leve, arbejde og drive virksomhed,” siger Søren Kjærsgaard.
Derudover mener han også, at der er behov for at sætte yderligere trumf på den i forvejen positive udvikling, som Sjælland og øerne oplever i dag.
“Udviklingen og investeringerne i regionen har alle muligheder for at blive en løftestang for hele området i form af beskæftigelse, velstand og bosætning, men det kræver, at vi tør tænke i nye samarbejder og se nye muligheder – og ikke mindst blive inspireret af, hvad der virker. Det er med det afsæt, at Sjællands Udviklingsalliance afholder Udviklingskonferencen 2024 i Kalundborg.”
”Udviklingskonferencen 2024 – Sjælland og øerne vækster” finder i år sted på Campus Kalundborg den 2. oktober, og byder på rig mulighed for at få ny viden, blive inspireret og udvide sit netværk. Det er gratis at deltage.
Læs mere her: Udviklingskonferencen 2024 | Sjællands Udviklingsalliance (sjua.dk)