Stress er en folkesygdom i Danmark, og de mange teknologier, vi omgiver os med hver dag på arbejdspladsen, spiller en negativ rolle heri, mener forsker ved RUC, Raluca Stana.
Vi er omringet af teknologi på arbejdspladsen, hvor telefoner og computere gør os i stand til at arbejde døgnet rundt. Vi er afhængige af et væld af teknologier for at kunne udføre vores daglige arbejde.
Ifølge Raluca Stana jonglerer mange af os op mod 40 forskellige teknologier i det daglige, og det kan påvirke vores velbefindende negativt.
“Teknologi er en kilde til meget stress, især når den ikke fungerer. Bare tænk på, når en hjemmeside ikke virker, et system på arbejdet ikke opdaterer, eller der er forsinkelser på en streamingtjeneste. Forskning viser, at sådan noget stresser os på samme måde som en gyserfilm,” siger hun i podcasten Kapitlet.
Privat og professionelt
Kapitlet, der udgives af erhvervsmediet MarketConnect, tager udgangspunkt i bøger om samfund, erhverv og ledelse. I den forbindelse besøgte Raluca Stana studiet for at tale med redaktør Klaus Thodsen.
I bogen Digital stress på arbejdspladsen, som hun har skrevet i samarbejde med Hanne Vesth Nicolajsen, fokuserer Raluca Stana på den stress og de frustrationer, de mange teknologier, vi omgiver os med, kan forårsage – både privat og på arbejdet.
“Flere undersøgelser har vist, at der er en tydelig spillover-effekt mellem arbejdsliv og privatliv. Den stress, vi oplever på arbejdspladsen, påvirker også vores hverdag derhjemme. Vi betaler en følelsesmæssig pris for det pres, vi udsættes for – hvad enten det skyldes digital stress, et accelereret arbejdsliv eller krav om konstant tilgængelighed,” siger Raluca Stana.
Det er ikke kun de mange teknologier fra arbejdspladsen, der stresser os. Når vi har fri, er der ofte nye teknologier, vi skal forholde os til.
“Når vi kommer hjem, skal vi forholde os til mails fra institutioner og myndigheder, og der er tit lige så meget, vi skal tage stilling til, når vi har fri. Dermed får vores hjerner alt for sjældent tid til at holde fri,” siger hun.