7.500 færre elever er i år blevet optaget på landets erhvervsskoler. Udviklingen er dybt bekymrende, advarer brancheorganisation.
Hver femte stol kommer til at stå tom på 35 af landets erhvervsskoler. Det viser ny analyse fra brancheorganisationen, SMVdanmark.
Til trods for at der igennem det seneste år er blevet sat massivt fokus på vigtigheden af, og muligheden ved at tage en uddannelse på en af landets mange erhvervsskoler, så falder optaget endnu engang markant. I alt optages 7.500 færre elever i år.
”Det er et chokerende fald, vi ser på erhvervsuddannelserne. I forvejen står vi med en stor mangel på faglærte, og vores egen prognose viser, at der vil forsvinde 10.000 faglærte fra arbejdsmarkedet om året frem mod 2030,” siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.
Nedskæringer forude
Den negative udvikling kan vise sig at blive alvorlig for hele landet. I en tid, hvor Danmark står over for en markant grøn omstilling, der vil øget behovet for faglærte markant, står vi altså i en situation, hvor stadigt færre søger mod faguddannelserne.
Allerede nu oplever Danmark meget stor mangel på faglært arbejdskraft, der i stor stil må hentes i udlandet for at kunne facilitere de behov og den efterspørgsel, vi har i landet. Hos SMVdanmark er man ikke i tvivl om, at udviklingen i optaget på erhvervsskolerne kun vil gøre situationen endnu værre.
“Det gør fremtidens energieffektivisering og hele den grønne omstilling næsten umulig at gennemføre, når vi ikke har de kvalificerede hænder og hoveder, der skal til,” siger Kasper Munk Rasmussen.
Men det lave optag har ikke bare konsekvenser for den grønne omstilling og manglen på arbjedskraft. Den har i høj grad også en konsekvens for de erhvervsskoler, som eleverne fravælger.
I Jyllands Posten kan man således læse, at til trods for at erhvervsskolerne beder politikerne om store millionbeløb for bl.a. at kunne gøre uddannelserne mere attraktive, så må flere af dem nu spænde livremmen ind. Eksempelvis må erhvervsskolen ZBC nedlægge 45 stillinger, og spare op mod 38 millioner kroner.
Billedet er det samme på Aalborgs Techcollage, der ifølge Jyllands Posten også nedlægger 45 stillinger.
På Niels Brock i København er der kun startet lidt over halvdelen af den mængde elever, der startede sidste år, og på 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser.
”Det rammer skolerne hårdt, for de får bevillinger efter, hvor mange elever, de har. Og udgifterne falder langt mindre. Har du f.eks. kun 15 elever i en klasse, hvor du normalt har 20, så får du færre penge, men udgiften til undervisere, varmen, el og bygninger vil ofte være den samme,” siger Kasper Munk Rasmussen, der også fortæller, at skolerne udover de faldene indtæger pr. elev, også kæmper med meget store energi- og materialepriser.
“Så det her er et hårdt slag mod budgettet mange steder. Vi har tidligere foreslået, at man fjerner SU’en på de lange uddannelser, tilbyder den som lån, og i stedet bruger pengene på at give erhvervsuddannelserne et økonomisk løft. Det forslag er endnu mere aktuelt nu.”