I fremtiden skal alle virksomhedens samfundsmæssige og miljømæssige påvirkninger dokumenteres grundigt. Det har Europa-Parlamentet netop vedtaget med et nyt direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD).
Har du og din virksomhed helt styr på dokumentationen omkring f.eks. klimapåvirkning, forurening, vandforbrug, spildevandshåndtering, biodiversitet, arbejdsforhold blandt medarbejdere og i leverandørkæden, diversitet og antikorruption?
Hvis svaret er nej, så har du hermed fået noget nyt at bruge din tid på.
I fremtiden skal virksomheder i EU nemlig indsamle og fremlægge data for netop disse emner. Det er resultatet af det direktiv om bæredygtighedsrapportering, som Europa-Parlamentet netop har vedtaget. Dette frygtes at komme til at give de berørte virksomheder store administrative byrder, når al denne dokumentation skal føres til protokols.
“Direktivet er godt nok ”kun” direkte rettet mod de større virksomheder. Men det kommer til at påvirke stort set alle, for de store skal indhente oplysninger hos deres underleverandører for at fortælle om indvirkningerne i deres værdikæder,” udtalte Marie Gad, chef for Global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri, tidligere på ugen.
Grøn omstilling må ikke blive en byrde
Direktivet gælder i første omgang børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte, der skal efterkomme de nye regler pr. 1. januar 2024. Derefter kommer børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder med mere end 250 ansatte pr. 1. januar 2025, og så til sidst små børsnoterede virksomheder pr. 1 januar 2026.
Reelt vil direktivet dog med tiden påvirke også små og mellemstore virksomheder. Samtidig vil mange af de store virksomheder skulle hente en stor del af deres dokumentation hos de SMVer, der fungerer som f.eks. leverandører eller samarbejdspartnere.
”Det kan være en fordel at sætte sig ind i de her regler allerede nu, så man ikke rammer en mur med 120 kilometer i timen, når de fleksible rammer bliver transformeret til faste regler,” siger CSR-chef i Dansk Erhverv, Ellen Marie Friis Johansen.
Hos Dansk Erhverv er man i udgangspunktet positivt indstillet over for de nye regler, men ser samtidig et ganske stort potentielt problem lurer i fremtiden.
Ligesom Marie Gad fra Dansk Industri, frygter man hos Dansk Erhverv, at den grønne omstilling, der er baggrunden for hele lovgivningen, kan ende med at sande til i bureaukrati og administration.
“Vi har i forhold til de standarder, som EFRAG har udarbejdet, arbejdet for, at mængden af de obligatoriske rapporteringskrav blev mere fokuseret. Det tyder på, at det i nogen grad er lykkedes, men hvor meget får vi først at se i næste uge, når standarderne oversendes til EU-kommissionen,” siger Filip Marott Sundram, fagchef for revision i Dansk Erhverv.
Ellen Marie Friis Johansen understreger dog samtidig, at Dansk Erhverv bakker op om CSRD.
”Jeg håber, at det bliver muligt for virksomhederne at se værdien i CSRD og bruge det som redskab i den bæredygtige omstilling. Strategisk brug af CSRD kan vise sig at blive en fordel for danske virksomheder, fordi de er nogle af de bedste i verden indenfor grøn omstilling.”