De øgede krav til afrapportering omkring bæredygtighed kommer nærmere og nærmere, og selvom flertallet af virskomheder melder sig klar – er mere end hver tredje stadig i tvivl om, hvorvidt de når at kunne opfylde kravene i tide.
Bæredygtighed bliver stadigt vigtigere for danske virskomheder, og med den øgede vigtighed kommer også øgede krav til afrapportering om, hvordan der præcist arbejdes med bæredygtighed.
Disse krav bliver snart en realitet for danske virksomheder, og landt de virksomheder, der skal rapportere for dette regnskabsår, oplever mange fortsat en række barrierer, der hindrer effektiv implementering i høj eller meget høj grad. Det viser en ny Global CSRD Survey 2024 fra PwC.
“Flertallet af virksomheder peger på kompleksiteten af opgaven. Det er især mængden og kvaliteten af data, ikke kun for virksomhedens egen drift, men på tværs af dens værdikæde, som udfordrer. Virksomhederne skal indsamle, verificere og konsolidere mange nye typer data, og meget af den information findes ikke i dag i virksomhedens centrale kildesystemer,” siger Susanne Stormer, partner og leder af ESG- og bæredygtighedsydelser i PwC.
Manglende kompetencer
Undersøgelsen viser samtidig, at at 63 procent af virksomhederne i høj grad eller meget høj grad sikre på, at de bliver klar til at rapportere efter de nye krav til tiden. Det vil omvendt også sige, at mere end hver tredje, 37 procent, ikke anser sig selv for at være tilstrækkeligt klar.
Derudover svarer hele 91 procent, at medarbejdernes kompetencer inden for bæredygtighed er en hindring for virksomhedens implementering af CSRD.
Undersøgelsen viser desuden, at blandt de virksomheder, der skal rapportere for indeværende regnskabsår, har færre end halvdelen gennemført de vigtige aktiviteter, såsom at beslutte deres tilgang til rapportering (39 procent), dobbelt væsentlighedsvurdering (38 procent) samt validering af tilgængelighed af data (20 procent).
“Dette bekræfter billedet af, at der fortsat er et stykke vej endnu for mange virksomheder. Ikke desto mindre er der større sandsynlighed for, at virksomheder, der har gennemført disse aktiviteter, er sikre på at kunne opfylde rapporteringskravene,” siger Susanne Stormer.
Hun fortæller videre, at undersøgelsen viser, at det særligt er rapportering på områder som biodiversitet, forurening og medarbejdere i værdikæden, hvor virksomhederne føler sig mindst sikre på at blive klar, mens de er mere sikre på de områder, hvor der allerede er anden rapportering, såsom egne medarbejdere, klimapåvirkning og forretningsadfærd.