Mange danskere og danske virksomheder husker nok tiden med usædvanligt høje elpriser, som kostede dyrt på bundlinjen mange steder. Den netop overståede februar måned har givet os de højeste elpriser, siden energikrisen ebbede ud.
Da energikrisen ramte for nogle år siden, steg energipriserne markant, hvilket gjorde det betydeligt dyrere for mange danske virksomheder at opretholde deres drift.
De tider er heldigvis forbi, men ikke desto mindre gav den netop overståede februar måned en lille reminder om de dyre tider. Måneden bød nemlig på de højeste elpriser, siden krisen for alvor kradsede. Det viser nye tal fra Andel Energi.
Februar måneds elpriser var nemlig relativt stabile sammenlignet med de foregående måneder, med en variation på cirka 220 øre per kilowatt-time mellem højeste og laveste timepris. Til gengæld nåede gennemsnitsprisen op på 87,98 øre, hvilket var det højeste niveau siden december 2022.
”Antallet af timer, hvor elprisen har ligget højere end normalprisen har her i februar været 456 timer. Det svarer til, at elprisen har ligget i den høje ende i 68 pct. af samtlige timer i hele februar. Det er heldigivis usædvaligt, at danske elkunder har så mange timer med høje priser uanset, hvor de er kunder,” siger Josefine Walter, der er kommerciel direktør i Andel Energi.
Februar er ligesom de øvrige vintermåneder fyringssæson, og det påvirker altid de europæiske energipriser, herunder også de elpriser, som i sidste ende rammer de danske slutkunder på tværs af elselskaber.
”Selvom vinteren på grund af fyringssæsonen ofte har de højeste elpriser, så er der faktisk også en hel del timer i løbet af vinteren med lave elpriser. I de tre vintermåneder har der i år været over 1.000 timer med enten normale eller lave elpriser. Og det er faktisk positivt,” siger Josefine Walter.