Genbrugsmarkedet har ændret sig meget de seneste år, hvor danskernes lyst til at købe second hand er steget markant, og det kan læses tydeligt i tallene fra markedet.
Hvor tit køber du genbrug i den lokale Røde Kors-butik eller på nettet?
Hvis du er ligesom flertallet af de danske forbrugere, gør du det minimun et par gange om året. For genbrug og second hand er blevet stadigt mere populært i en tid, hvor klimakrise og overforbrug er blevet emner, der debatteres på tværs af befolkningen og mediebilledet.
Kigger man i Genbrugsindekset 2023, som er en kortlægning af danskernes genbrugsvaner på tværs af genbrugsplatforme udgivet af DBA, har 80 procent af danskerne købt eller solgt brugt i løbet af 2023. Det samme gjorde sig gældende for 63 procent i 2017.
“Overordnet er hele idéen om at købe og sælge brugt noget, som langt flere danskere har taget til sig især inden for de seneste par år. Det er ikke bare blevet normaliseret, men også noget som langt flere i dag decideret går op i,” siger Johanna Kiel, der er en af idékvinderne bag Børneloppen, der driver 13 genbrugsforretninger på tværs af landet.
Ifølge en ny rapport Vinted, en markedsplads for køb og salg af secondhand og livsstilsvarer, svarer 65 procent at en fjerdedel af deres garderobe i dag består af genbrugstøj. Rapporten bygger på indsigter fra over 100.000 Vinted-medlemmer og kombinerer en uafhængig analyse fra klimatech start-up’en Vaayu med Vinteds egne data.
Ifølge Johanna Kiel betyder den øgede opmærksomhed på genbrug helt generelt, at kvaliteten af de produkter, man kan købe i genbrugsbutikkerne, er støt stigende, hvilket igen smitter af på forbrugernes købelyst.
“Genbrug er gået fra at være lidt støvet til at være helt nyvasket, måske endda nystrøget i dag. Man får svært ved at sælge sine ting, hvis man ikke sørger for, at de er i orden, simpelthen fordi der er meget mere at vælge imellem og mange flere købere,” siger hun.