AI har været den helt store nyskabelse de seneste år, hvor mange nye teknologier har set dagens lys. Men der er langt fra tanke til handling ude i virksomhederne, viser ny rapport.
AI er braget ind i danske virksomheders bevidsthed de seneste år, hvor nye teknologier har set dagens lys, og hvor mange virksomheder kan skabe en betydelig mere effektiv forretning ved korrekt udnyttelse af disse.
For et land som Danmark, der er blandt de absolut mest digitaliserede i verden, burde de nye teknologier derfor også hurtigt blive allemandseje i de brancher og virksomheder, de passer til. Men ifølge en ny rapport fra Boston Consulting Group (BCG), viser virkeligheden sig at være en anden.
Lige nu er det et fåtal af danske virksomheder, bare 12 procent i alt, som har implementeret generative AI-pilotprojekter i organisationen, som f.eks. tekst- og billedgenerering. Blot 5 procent har implementeret teknologien udover pilotstadiet i flere funktioner.
Analysen er baseret på svar fra i alt 572 ledende chefer i danske virksomheder.
At de danske virksomheder ikke spurter ud af starthullerne, er der flere forklaringer på, mener Nikolaj Juncher Wædegaard, branchedirektør for digitalisering, teknologi og tele ved Dansk Erhverv.
“Jeg ser især to barrierer. Der er meget stor mange på virkelig AI-kyndige eksperter, og danske virksomheder er i kamp med resten af verden om dem. Samtidig er mange bekymrede for deres data, både persondata og forretningskritisk data, som man i et vist omfang skal afgive til nogle af de nye teknologier,” siger han.
Af rapporten fremgår det, at 71 procent af de adspurgte CEOs betragter mangel på talent som en væsentlig udfordring. Alligevel har 55 procent af dem ingen planer om at iværksætte initiativer for rekruttering eller kompetenceudvikling af deres ansatte.
Selvom der gennem det seneste år er blevet skrevet og sagt mangt og meget om vigtigheden at komme med på AI-bølgen i en fart, mener Nikolaj Juncher Wædegaard ikke, at man skal panikke over, at Danmark lander nede på en tredjeplads, hvad angår brugen af AI, blandt vores nordiske naboer, hvor kun Finland klarer sig dårligere.
“Jeg er ikke bekymret over det. Vi skal mere med på AI, end vi er i dag, men man skal også tænke sig rigtig godt om, og jeg tror, det er en god ide at gå frem med forsigtighed og omtanke.”