Grøn omstilling, bæredygtighed og klimavenlige tiltag skal fylde endnu mere hos de danske SMVer, viser ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber.
Grønne og bæredygtige tiltag bliver i stigende grad en license-to-operate i fremtiden, hvor den grønne dagsorden efter alt at dømme kun vil vokse sig endnu større, end den er i dag.
Derfor er der også bruge for langt mere grøn innovation i de danske SMVer, end det er tilfældet i dag. Det er konklusionen på den rapport, som projektet, Fremtidens Bæredygtige Produktion, netop er udkommet med. Rapporten har taget et dybdegående syn på det såkaldte produktionsdanmark, og konklusionen er klar.
”Vi er nødt til at bevæge os ud over de indsatser, der allerede er i gang hos mange SMV’er. De er langt fra nok til at imødekomme de krav, vi møder inden for ganske kort tid. Hvis virksomhederne vil være konkurrencedygtige, så skal bæredygtighed være en styrende faktor for virksomhedens investeringer,” siger Brian Vejrum Wæhrens, professor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet.
Mere lovgivning på vej
Ser vi på de svar, som virksomhederne i rapporten har afgivet, tegner der sig da også et tydeligt billede, af, at der er plads til klare forbedringer på den grønne bane.
Kun halvdelen af SMV’erne, at der er behov for ny teknologi til at fremme virksomhedens grønne omstilling. Kun 7 % af virksomhederne svarer, at mere end en tiendedel af virksomhedens udgifter er afsat til forskning og udvikling. Det kan på sigt vise sig at blive et problem, da der i de kommende år forventes at komme flere grønne krav til virksomhederne.
”Allerede inden for de næste par år vil vi se, at der bliver stillet langt skrappere, grønne krav til SMV’erne, fordi de store virksomheder kommer til at stille krav til deres underleverandører. Så man bliver nødt til at forberede virksomhederne på, hvad der er på vej,” siger Jesper Jerlang, Sustainability Manager hos maskinproducenten Aasted.
Også Brian Vejrum Wæhrens mener, at de danske SMV har brug for at komme ud af starthullerne, og kaste sig helhjertet ind i at investerer i nye grønne initiativer og innovation.
”En central udfordring er, at virksomhederne ikke har gjort bæredygtighed til en investeringsagenda. Vi er nødt til at ændre på det beslutningsgrundlag, som virksomhederne forlader sig på. Her skal bæredygtighed indarbejdes som en faktor. Når virksomheden investerer, udvikler eller indkøber produkter, så skal man tænke bæredygtighedsdimensioner ind upfront,” siger han.
Undersøgelsen viser, at produktionsSMV’erne på nuværende tidspunkt kun indsamler data på egen CO2-udledning og affaldsgenerering og eget vand-, energi- og ressourceforbrug i begrænset omfang.
Kun 28 % af virksomhederne svarer, at de rapporterer på bæredygtighedsindsatser.
”Man skal gøre sig klart, at det er en stor opgave, der ligger foran virksomhederne. Det handler i høj grad om, at man deler data i værdikæderne. Det er en kæmpe udfordring, for der er mange af de krævede data, som virksomhederne ikke har i dag, og de mangler standarder og værktøjer til at dele data,” siger Jesper Jerlang.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk