Hvert år koster indbrud og tyverier fra vare- og lastbiler millioner. Sidste år blev der anmeldt over 4000 tilfælde, en stigning på knap 20 procent fra året før. Skal den udvikling ændres, skal branchen selv tage mere ansvar, mener Mads Okking, udviklingskonsulent i Dansk Håndværk.
Danske håndværkervirksomheder har måtte se antallet af indbrud i deres biler stige ganske markant det seneste år.
En stigning på omkring 20 procent er således blevet registreret, og i alt er der anmeldt 4.235 indbrud hos landets politikredse. Det tal ærgrer i høj grad Mads Okking, udviklingskonsulent i Dansk Håndværk, der det seneste år har sat kampagner i verden for at sikre håndværkerne og deres køretøjer.
“Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, at vores kampagner ikke har haft større effekt. Der synes at være en manglende kultur for at registrere og mærke sit værktøj ude i branchen, hvilket ellers kan have en forebyggende effekt og gør det sværere at videresælge tyvekosterne,” siger han.
Forebyggelse
De mange indbrud og tyverier fra vare- og lastbiler har ofte alvorlige økonomiske konsekvenser for de berørte, som ofte er mindre erhvervsdrivende. Det fortæller Lene Rasmussen, skadedirektør hos Gjensidige.
“Vi oplever kunder, der får tømt deres varebil for værktøj. Og her handler det ikke kun om, at vi skal hjælpe med at erstatte værktøjet. De får også store problemer med at lave deres arbejde, og derfor fører de her tyverier ofte til store omkostninger for de ramte,” siger hun.
Spørger man Mads Okking, er der ikke behov for en større indsats fra politiet og myndighederne, for at komme problemet til livs. Han mener tværtimod, at man i branchen selv skal tage større ansvar for at vende udviklingen.
“Forebyggelsen skal begynde hos håndværkerne, ikke hos politiet. Det kræver en vaneændring, og for mange ville det faktisk være hurtigt at implementere,” siger han.
Samtidig slår han fast, at håndværkerne kunne hjælpe politiets i deres opklaringsarbejde, netop ved at mærke deres værktøj i meget højere grad.
“Når politiet finder store lagre med værktøj, ender det ofte som påstand mod påstand, fordi bevisbyrden ligger hos ejeren. En mistanke er ikke tilstrækkelig, hvis man ikke kan bevise, at værktøjet er stjålet.”