Virksomheder over hele landet er i disse år i gang med at finde måder, hvorpå de kan nedbringe deres CO2-aftryk eller på anden måde hjælper den grønne omstilling på vej. Det kræver, at alle er med.
Hvad kan man egentlig gøre som almindelig lille dansk virksomhed, der både skal drive en sund forretning og samtidig være opmærksom på sit klimaaftryk?
Mange leder efter mere klimavenlig produktion, andre bygger og producerer af genanvendte materialer, mens endnu andre svare på lys og varme uden for åbningstiderne.
Hos entreprenørkoncernen Raunstrup, har man valgt at gå anderledes metodisk til værks.
“Vi leaser løbende nye biler, og når det er muligt, reducerer vi bilernes vægt gennem ændret indretning, så de kører længere på literen og udleder mindre CO2. For at booste vores miljøhensyn yderligere skal alle ansatte på et kør-grønt kursus, hvor de lærer at køre så energiøkonomisk som muligt. Vores beregninger viser, at de to tiltag i kombination vil føre til en CO2-besparelse på hele 248 tons årligt, hvilket svarer til cirka en tredjedel af vores samlede udledning,” siger Søren Kristensen, CEO i Raunstrup A/S.
Som led i miljøindsatsen fik Raunstrup sidste år udarbejdet en ny klimaregnskabsrapport. Målet med rapporten var at kunne udrulle helt konkrete tiltag, der dels giver mening for den enkelte medarbejder, og dels giver tydelige og målbare resultater. Rapporten viste ikke overraskende, at transport er den største CO2-synder hos Raunstrup. Posten tegner sig for hele 94 % af den samlede udledning.
Viden og ressourcer
Og spørger man hos Teknologisk Institut, så er der brug for at mange danske SMVer kommer mere ind i klimakampen, og tager et mere aktivt ansvar i sænkelsen af CO2-udledningen.
Ser man på byggebranchen, glæder Mette Glavind, der er direktør for Byggeri og anlæg på Teknologisk Institut, sig især over, at der fra 2023 kommer konkrete klimakrav i Bygningsreglementet, hvilket vil gøre det nemmere for mange virksomheder at navigere i den grønne omstilling og de krav, der følger med den.
Ifølge hende er det langt fra mangel på vilje, der gør, at mange SMVer har svært ved at komme i gang med de forskellige klimatiltag, men at der i virksomhederne ofte ikke er den tilstrækkelige viden.
“Det kan være svært for virksomheder i SMV-segmentet at forholde sig til bæredygtighed, da især de mindre virksomheder ikke har råd til at ansætte bæredygtighedskonsulenter,” siger Mette Glavind.
For mens meget viden kan tilegnes via kurser og ved udarbejdelse af klimaraegnskaber, så kræver disse også, at man tager meget tid ud af kalenderen, hvilket ikke alle virksomheder har de samme muligheder for. Dette gør også, at nogle virksomheder hurtigt for et klimaforspring i forhold til andre.
“Der vil altid være frontløbere, som har styr på det, men alle skal tage et ansvar. Virksomhederne skal tage deres del, men vi som hjælper små virksomheder skal også blive bedre til at formidle råd og løsninger til de virksomheder, der har svært ved at gribe om bæredygtighed og klimamål,” siger Mette Glavind.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen:
E-mail: klaus@marketconnect.dk