Der skal være folketingsvalg inden for det kommende år, og inden valgflæsket for alvor bliver bragt til bordet, har vi taget en rundspørge hos forskellige aktører i dansk erhvervsliv og spurgt, hvad de ønsker sig af politikerne til det kommende valg. Denne gang; Anders Hundahl, adm. direktør i Asfaltindstrien.
Det har allerede været et langt år for den danske asfaltindustri, der har set priserne på materialer brage i vejret, mens projekter landet over er blevet aflyst i håbet om bedre tider og lavere priser forude.
Samtidig står Danmark, bl.a. som resultat af udsatte og aflyste vejprojekter, overfor et omfattende arbejde med at vedligeholde og udbygge den nuværende infrastruktur, og gerne gøre dette så grønt som muligt.
Nu banker folketingsvalget snart på døren, og vi har spurgt Anders Hundahl, adm. direktør i Asfaltindustrien, hvad han håber, at politikerne vil fokusere på under det kommende valg.
Prissikkerhed frem for alt
Der er mange rent lavpraktisk ting, der kunne gøres bedre, og som ville give branchen som helhed bedre vilkår. Et eksempel er det prisindex, vi som branche reguleres efter, helt ubrugeligt, når tiderne er så omskiftelige og volatile, som de er i dag. De kommer ganske enkelt alt for sent, kun hver tredje måned, og det giver en meget stor prisustabilitet, som vi ikke kan arbejde med. I dag, der ændrer priserne sig nærmest fra dag til dag, så at få et index hver tredje måned, det er helt ubrugeligt.
Derfor mener jeg også, at man bør give flere midler til Danmarks Statistik, som laver disse index. Det kan virke som en lille ting, men det har indflydelse for milliarder af kroner. Indexet afgør, at hvis jeg køber nu, hvad koster varerne så, når de bliver leveret. Og i de mængder og prisklasser, vi taler om her, der er det en forskel på mange millioner ved hvert køb. Jeg peger ikke fingre ad Danmarks Statistik. Det er rammevilkårene for dem, det er galt med.
Det gælder både de almindelige prisindex, men også den såkaldte AB18, det standardiserede sæt aftalevilkår til brug for aftaler om arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed. Den aftale skal revurderes i 2023, og skal opdateres til nutiden. Den er udtænkt i fredstid, om man så må sige. Den er ikke gearet til de enorme udsving, vi ser nu om dage, og det giver store problemer i hele bygge- og anlægsbranchen. Politikerne bør stille krav om en hurtig og grundig revision af AB18.
Fokus på en grøn og stærk infrastruktur
Derudover, så mener vi, at der er meget vigtigt, at man fra politisk side holder fast i den nuværende infrastrukturplan. Den er sat i verden af en grund, og det er den for at sikre danskerne, at deres infrastruktur er tidssvarende og bliver vedligeholdt, som den har behov for.
Vi har desværre set, at man nogle steder har udskudt f.eks. vejprojekter på grund af prisstigningerne, og selvom det på sin vis er forståeligt, så bevirker det, at vores infrastruktur forfalder og ikke bliver vedligeholdt. Samtidig bliver projekterne netop ikke billigere af at blive udskudt, da man kun opnår, at projekterne i sidste ende bliver endnu dyrere at lave, da behovet for vedligehold vil være mere graverende.
Samtidig ser vi gerne, at man udvider den nuværende plan, og indskriver grønne krav og initiativer i den. Vi ser gerne, at eksempelvis kommunerne forpligtes til at købe grønt, når de skal have lagt veje eller andet. Der er enorme CO2-besparelser at hente, hvis man ser mod de grønne initiativer inden for f.eks. asfaltindustrien. Man stiller i dag krav om den slags ved motorvejsbyggerier, og det burde man også gøre ved de kommunale veje.
Alle organiserede firmaer står klar med løsninger, der kan gøre projekterne grønnere, så det er sådan set ingen undskyldning for at lade være.
Ser jeg på os selv, så skal vi også blive bedre i branchen, f.eks. til at tage lærlinge ind og udlære næste generation. Det kan vi blive endnu bedre til. Det ser jeg også gerne, at vi forpligter os til.
Forsvaret kræver god infrastruktur
Der er blevet snakket utrolig meget om forsvaret gennem det seneste halve års tid, siden Rusland gik ind i Ukraine. Jeg synes, det er en trist baggrund men trods alt positivt, at der er ført ekstra milliarder til Forsvaret, men jeg har en bøn til politikerne om, at de husker vigtigheden af en stærk infrastruktur som en del af et godt forsvar.
Et godt forsvar er andet og mere end krudt og kanoner. Det handler også om mobilitet, og om at have en infrastruktur, der kan bære transporten af f.eks. tanks til alle egne af landet, og om veludbyggede havne og lufthavne..
Jeg håber og tror ikke på krig i landet, men i vores nationale forsvar skal vi udvise rettidig omhu og tænke infrastrukturen ind når vi de kommende år skal opgradere, så vi kommer op på NAOT-kravet om 2 % af BNP til forsvaret.