Kalenderen siger forår, men i restaurationsbranchen er det så som så med forårsfornemmelser. For nok tikker overskuddet ind hver måned, men når afdraget til coronalånet er dobbelt så højt som overskuddet, så fælder det selv sunde virksomheder, mener politisk direktør i DRC, Danmarks Restauranter og Caféer, Freja Brandhøj.
Fødevarepriserne er svimlende 15,8 procent højere end i marts sidste år, og i marts i år måtte 289 aktive virksomheder erklære sig konkurs. Det er lidt flere end måneden før. Især virksomheder inden for byggeri, transport og restauration er hårdt ramt.
De tre brancher står sammenlagt for 39 procent af de konkursramte jobs. Konkurserne i marts betød samtidig et tab på 2222 fuldtidsstillinger. Det er 50 procent flere end i februar.
I hele første kvartal er der dermed 5000 jobs, der er blevet ramt i forbindelse med en konkurs. Det er 63 procent flere end gennemsnittet i første kvartal i perioden mellem 2013 og 2022, ifølge Danmarks Statistik.
I en branche som restaurationsbranchen, hvor coronakrisen ramte hårdest og længst, hvor stigende råvarepriser er altafgørende og hvor man driver energitunge forretninger i den dyreste sendetid, ser det med andre ord ud som om, at den tusinddobbelte-maraton branchen blev sendt ud i i marts 2020, stadig ikke er ved vejs ende.
Ifølge Arbejdernes Landsbank, skal vi tilbage til årene omkring finanskrisen, før der sidst var så mange konkurser i Danmark. Og udviklingen i økonomien i dag – heriblandt de stigende renter og den høje inflation – vil få flere virksomheder til at dreje nøglen om, beretter flere økonomer.
Ifølge Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, er der, ud over inflationen, en anden årsag der presser brancherne, nemlig efterslæb på coronakrisen, i form af afdrag på coronalån. Her skal godt og vel 50.000 virksomheder i de her år betale lånene tilbage. Det skal de gøre inden for 24 måneder og til en rente på knap 9 pct. og det er naturligvis med til at sende en del ud over kanten.
Vilkårene for coronalånene blev fastsat, efter at de blev optaget – og ingen havde i deres vildeste fantasti forudset, at de ville blive så strikse – eller at man ville stå over for endnu en coronanedlukning i slutningen af 2021, og at det hele ville ende i en krig, inflation, mangel på arbejdskraft og tårnhøje energiregninger. Alt dette blev desværre en aktualitet.
Det tager hårdt på Danmarks ellers sjoveste og hyggeligste branche. Det har taget hårdt på både den økonomiske og mentale tilstand i branchen. Det kan mærkes på f.eks. manglen på nyopstartede virksomheder i branchen – og det kan mærkes netop nu i form af konkursbølger.
Der er brug for forståelse, opbakning og gode rammer for branchen, både nationalt og lokalt. Og der er flere ting man kan gøre udover at lave vilkårene for lånene om for at afhjælpe situationen for branchenVi har nemlig brug for en sommer med sol og liv og masser af gæster og det kræver en sommer medudvidet udeservering, nøjagtigt som i corona-somrene.
Det er man dygtige til i Odense, Aalborg, Silkeborg og mange andre steder – og det bliver mindst lige så vigtigt i år, som sidste år. Derudover kan man med fordel se på tiltag, som at give fuldt fradrag på restaurantbesøg for virksomheder på niveau med hotellerne og at gøre det muligt for os at få den nødvendige udenlandske arbejdskraft, så den del ikke skal holde driften kunstigt nede.
Danmark skal være rig på restauranter, oplevelser, liv og glade dage i enhver by – og vi bør og skal ikke miste dem der skaber rammerne for netop det over alt i Danmark, tværtimod. Lad os satse på en sommer med fulde borde og glade gæster, til gavn for os alle.
Freja Brandhøj er politisk direktør i DRC, Danmarks Restauranter og Caféer.

