Bare 3,2 procent af den samlede investeringskapital i Danmark går til impact-investeringer. Det viser den første omfattende kortlægning af det danske impact-investeringsmarked.
Danske impact-investeringer beløber sig i dag til omkring 300 mia. kr., og investorer forventer, at markedet vil vokse med op til 100 mia. kr. frem mod 2029. Selvom dette beløb er betydeligt, løfter det kun markedets samlede andel med 1 procentpoint.
Ifølge rapporten Det danske impact-investeringsmarked 2024: Indsigter, barrierer og vejen til vækst, som Rambøll Management Consulting har udarbejdet, er vækstpotentialet stort. Dog kræver realiseringen af dette potentiale, at en række væsentlige barrierer overvindes.
Impact-investeringer har som mål at skabe positive og målbare effekter inden for sociale og miljømæssige områder, samtidig med at de genererer økonomisk afkast. Disse investeringer er centrale i arbejdet med at håndtere både klima-, miljø- og velfærdsudfordringer – både herhjemme og internationalt. Alligevel er der behov for endnu større kapitalindsatser for virkelig at løfte området, påpeger Invest for Impact Denmark.
“Vi har brug for, at flere investorer og mere kapital bliver sat ind på at løse udfordringerne inden for klima, miljø og velfærd. Og samtidig vise positive afkast ved at gøre det. 3,2 procent er en start, men vi skal højere op for at gøre den nødvendige forskel,” siger bestyrelsesleder Rolf Kjærgaard for Invest for Impact Denmark.
Kan åbne døre
Impact-investeringer vokser hurtigt globalt, og Danmark bør tage del i at drive denne udvikling fremad. Internationale analyser fra 2022 viser, at omkring 3 procent af Europas investeringskapital går til impact-investeringer, og Danmark ligger på linje med dette gennemsnit.
I rapporten om impact-investeringer i Danmark fremgår det, at 74 procent af investeringerne placeres uden for landets grænser. Samtidig er 79 procent af investeringerne rettet mod grønne projekter, der understøtter klima- og miljøindsatser, mens de resterende 21 procent er sociale investeringer til gavn for sundhed og velfærd. Denne fordeling ser investorerne som stabil frem mod 2029.
“Impact-investeringer kan åbne døren til attraktive nye vækstmarkeder både nationalt og internationalt. Det er afgørende, at vi baner vejen for denne udvikling, og det er netop det, vi arbejder for i Invest for Impact Denmark. Vores ambition er at gøre Danmark til et globalt foregangsland inden for impact-investeringer,” siger Birgitte Frost Mathiesen, direktør i Invest for Impact Denmark.
Hun fortæller videre, at der er behov for hurtig handling.
“Vi skal sikre, at investorer, virksomheder og politikere forstår, at man kan skabe reel forskel med investeringskapital – og rapporten giver os en vigtig viden om, hvordan vi kan gøre det lettere og mere attraktivt at investere for impact.”