Antallet af produkter med Svanemærket på det danske marked er steget med 60 procent de seneste 10 år, det viser en rapport fra Miljømærkning Danmark. Men arbejdet med ansøgninger til certificeringer er omstændig, og især mange iværksættere undervurderer processen.
At finde vej gennem forbrugermærkningsjunglen kan være sin sag for mange små og mellemstore virksomheder, der gerne vil have certificeret sine produkter, så forbrugerne og kunderne kan træffe et oplyst valg om at træffe det rigtige valg. Men det kan være en meget omstændig proces at opnå de rette mærker og certifikater.
Sådan lyder det fra konsulentvirksomheden Mediator. De håndterer dagligt udfordringer for virksomheder indenfor kemi-, miljø- og forbrugermærker.
“Det er virksomheder fra alle brancher, der ikke er opmærksomme på det arbejde, der er forbundet med at få produkter certificeret samt efterfølgende markedsføring og licensfornyelse. Dog er vores oplevelse, at især iværksættere slet ikke er bevidste om, at det er yderst ressourcekrævende i arbejdstimer,” siger direktør i Mediator, Jens Haugaard.
Det handler om tillid
Miljømærkning Danmarks rapport viser, at manglende fornyelse af licens og markedsføring er blandt de hyppigste overtrædelser af miljømærkningsloven. Ifølge professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, John Thøgersen, kan det være en af grundene til, at fire ud af fem danskere siger, at det er svært at finde rundt i skoven af mærker.
“Virksomhederne har et ansvar for, at mærkerne bliver anvendt korrekt også i markedsføring. Det vanskeliggøres af, at forbrugerne ofte overfortolker mærkerne, som at ø-mærkede varer er sundere end ikke økologiske. Men det er ikke det, ø-mærket betyder. Når mærker fejlfortolkes, uanset om det skyldes bevidste handlinger fra virksomhederne eller ej, er det til skade for forbrugerne og kan i sidste ende også give bagslag for virksomhederne,” siger John Thøgersen og uddyber.
“De succesrige forbrugermærker i Danmark er kendetegnet ved, at de er væsentlige og forståelige for forbrugeren. Men det tager tid at opbygge genkendelighed ved mærkerne. For eksempel tror mange, at Vegan-mærket er udtryk for bæredygtighed, fordi der ikke er anvendt dyr i produktionen, men det handler jo blot om at produkterne er veganske.”
Den store administrative udfordring ved processen helt fra produktion til markedsføring af produkter betyder, ifølge Mediator, at nogle virksomheder kan miste overblikket.
“Forbrugermærker kræver, at man er opdateret på lovgivningen om alt fra ingredienser til korrekte betegnelser på etiketterne, samt hvordan man må markedsføre produkterne. Hvis en etikette ikke er korrekt, bliver produktet kaldt tilbage. Dermed mister man dels potentiel indtjening, dels har man tabt penge ved produktionen,” siger Jens Haugaard.