Virksomheder er på det seneste i stigende grad blevet konfronteret med store ændringer på markederne. På denne baggrund stiger den kritiske støtte til virksomhedsstrategier fra en kvalificeret bestyrelse betydeligt, skriver Karina Goos om, der arbejder i en række danske bestyrelser og Advisory Boards, i denne klumme.
Jeg har de seneste uger og måneder talt med en række topledere, som er interesserede i at arbejde i bestyrelser og som har helt konkrete ideer til, hvordan de kan hjælpe især små og mellemstore virksomheder med deres kompetencer og erfaring.
Og det var berigende for mig at se, at de har samme motivation som mig – nemlig at se det store potentiale, som SMVer har for at vokse, hvis de sammensætter en professionel bestyrelse her og nu, der hjælper ejerne med at realisere deres vision og navigere i tider med hurtigt skiftende forhold og disruptive innovationer.
For det økonomiske boom i Danmark i de seneste år skyldes bl.a. den høje eksportorientering af mange virksomheder. Også små og mellemstore virksomheder griber i stigende grad mulighederne, som er tilgængelige for dem på udenlandske produkt-/ service- og indkøbsmarkeder.
Der er en tæt sammenhæng mellem virksomheders aktiviteter og innovationer: Internationalt aktive virksomheder introducerer produkt-, service- og procesinnovationer oftere. Det internationale markedsmiljø ændrede sig dog konstant på grund af tilføjelsen af nye konkurrenter, hastigheden af ændringer i teknologier, politiske ændringer, produkternes korte levetid osv.
Dette stiller beslutningstagere i virksomheder over for stadig nye udfordringer og kræver tidlig identifikation af mulige sårbarheder i forretningsmodellen.
Bestyrelsesmedlem som sparringspartner
Derfor har vi gennem de seneste år set et paradigmeskifte, hvor bestyrelsen er gået fra at være et kontrollerende organ til at være mere værdiskabende – med fokus på sparring og relevante kompetencer.
Denne transformation er bl.a. drevet af, at ejerne og de administrerende direktører ønsker, at bestyrelsen bliver den udefrakommende sparringspartner, som de i samarbejde med kan sætte kompasset efter.
Og det var interessant for mig at høre, at disse kandidater, der kunne tænke sig at arbejde i bestyrelser, gerne ville have haft mere sparring fra deres egen bestyrelse som direktører.
Selvindsigt & Tænk ud af boksen
En kvalificeret bestyrelse er et strategisk instrument til at sikre virksomheden, især i krisesituationer. Korrekt bemandet hjælper det med at opretholde og øge vækst og innovation. I tider med stadigt hurtigere skiftende forhold og disruptive innovationer er det vigtigt hele tiden at sætte spørgsmålstegn ved, hvor robust virksomhedens strategi er.
I sidste ende er spørgsmålet, hvor modtagelig virksomheden er over for eksogene eller disruptive ændringer, og i hvilket omfang sådanne sårbarheder specifikt kan simuleres og forudses. Denne evne hos bestyrelser skal være en kernekompetence, fordi den afgør en virksomheds succes og fiasko.
Som ejerleder / administrerende direktør er der en risiko for, at man ikke løbende udvikler sin egen selvindsigt. Måske har man gennem mange år været den, der træffer alle beslutninger i virksomheden. Det stiller derfor krav til dem om at udvikle en tilstrækkelig selvindsigt til, at man kan se værdien i, at en aktiv involvering og sparring fra en bestyrelse kan være værdiskabende.
Min erfaring er, at de fleste direktører / ejerledere værdsætter at blive inspireret og få energi fra kvalificeret sparring fra en aktiv bestyrelse. Hvis du sammensætter en mangfoldig bestyrelse, der også har kompetencer ud over kerneforretningen – med folk, der værdsætter ordentlighed og forstår, at deres hovedopgave er at spille virksomheden god og implementere ejerstrategien, så vil du også finde den rette balance mellem kontrol, strategiudvikling og sparring.
Karina Goos er professionel bestyrelsesmedlem og strategisk rådgiver.