Weekenden har budt på en række store hackerangreb mod danske virksomheder. Angrebene er blot de seneste i rækken af alle de mange angreb, der i disse år rettes mod Danmark. Det kræver en øget indsats, mener Dansk Industri.
Danske Netcompany har de seneste dage været genstand for et opsigtsvækkende hackerangreb fra prorussiske hackere, der har resulteret i et større datalæk og tyveri af kildekode.Derudover er bl.a. en række kommuner og ministerier også blevet ramt af hackere de seneste uger.
Ifølge Martin Kofoed, der er partner i itm8, har angreb som disse, udover tyveri af eksempelvis data, også et rent ydmygende formål.
“Når vi ser aktivistiske aktioner, er der typisk et politisk budskab og en årsag til angrebet. Men her virker det bare som en barnlig latterliggørelse af Danmark,” siger han til TV2.
De mange angreb vækker også stor bekymring hos Dansk Industri, hvor man mener, at der bør være langt større fokus på de mange hackerangreb, og hvad de kan gøre af skade på de virksomheder, hvor de formår at trænge gennem sikkerhedsforanstaltningerne.
“Trusselsbilledet er slemt – Center for Cybersikkerhed kan ikke komme højere op i trusselsvurdering, og aktørbilledet er mere diverst og dygtigere end nogensinde. Vi ser det jo i øjeblikket med de mange angreb, der sandsynligvis kommer fra russiske grupper, men det er ikke kun de store virksomheder og myndighederne, der er udsatte. Cyberangreb er blevet Big business,” siger Camilla Ley Valentin, branchedirektør i DI Digital.
Hun fortæller videre, at det ikke er alle angreb, der er lige farlige. De såkaldte DDoS-angreb, som i de her dage har ramt virksomheder og myndigheder, er som sådan ikke ”farlige” i den forstand udover, at de gør hjemmesider utilgængelige – formålet med dem er snarere at skræmme og destabilisere.
“Når det er sagt, kan et ”simpelt” DDoS-angreb, hvor en hjemmeside er utilgængelig, også få stor betydning, f.eks. for en virksomhed der lever af sit onlinesalg,” siger Camilla Ley Valentin, der også mener, at der er behov for langt bedre og mere effektive og stærkere offentlig-privat samarbejder.
I en nylig rapport fra sikkerhedsvirksomheden, Barracuda Networks, har der det seneste år været en markant stigning i antallet af hackerangreb på verdensplan. Rapporten viser, at det især er webapplikationer og API’er, som er de mest udbredte mål, når hackere afpresser ofre for penge – og lykkes.
“Årsagen til de mange hackerangreb vi ser på API’er og webapplikationer er, at mange af dem indeholder sårbarheder og forkerte konfigurationer samtidig med at de ofte indeholder mange følsomme data, som hackerne i stor stil udnytter. Et succesfuldt angreb kan derfor give hackerne adgang til data, som gør ofrene udsatte,” siger Peter Graymon, chef for Barracuda Networks i Norden.