I september 2023 udkom en ny rapport fra regeringens Robusthedskommission med anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen. En af rapportens vigtigste konklusioner er, at velfærdsteknologi skal være det første værktøj til at løse opgaver i et presset sundhedsvæsen, skriver Vikram Sharma, landeschef i TCS Danmark.
Sundhedsvæsenet er under pres mange steder, ikke mindst i Danmark. For at støtte plejesektoren arbejder TCS sammen med sit europæiske samarbejdsnetværk og samler plejeløsninger til ældre i ét teknologisk økosystem.
Ifølge Robusthedskommissionens rapport stiger antallet af ældre i Danmark, og flere med multisygdomme, funktionstab og kroniske sygdomme medfører et større behov for ydelser på sundheds- og ældreområdet i fremtiden. Hos de ældre patienter er ressourcetrækket størst, og der er et stigende behov for behandling og pleje, hvilket medfører et større behov for medarbejdere på sundheds- og ældreområdet.
Ifølge en rapport fra Kommunernes Landsforening, vil Danmark mangle 16.000 social- og sundhedshjælpere i 2030. Ligeledes viser en rapport fra Damvad Analytics, at ca. 8.000 sygeplejersker forventes at mangle i 2030.
Samtidig fastslår robusthedskommissionens rapport, at rekrutteringspotentialet er presset, da der relativt set kommer færre personer i den erhvervsaktive alder i forhold til antal borgere over 80 år.
En af kommissionens vigtigste konklusioner er, at der skal indføres et princip om ”digitalt og teknologisk først”. Det betyder, at digitale løsninger og ny velfærdsteknologi, som har dokumenteret effekt i forbindelse med at frigive tid og ressourcer, skal være det første værktøj til at løse udfordringerne i et presset sundhedsvæsen.
Dette skal især finde sted i forbindelse med opgaver, der er arbejdskrævende, kan standardiseres, og hvor det ikke er nødvendigt med fysisk patientkontakt.
Vikram Sharma er landeschef i TCS Danmark.