Verden over bliver befolkningerne stadig ældre, og det sætter nye krav til indretningen af både sundhedssektoren, samfundet og private hjem. Og et dansk firma er med helt fremme i udviklingen.
“Samtidig med at verdens befolkning bliver ældre, så ser vi en tydelig trend overalt i verden; flere og flere ønsker at kunne blive længst muligt i deres eget hjem. Det gør, at hjemmene skal indrettes på en anden måde, i takt med at man bliver ældre og får de skavanker, der følger med alderen. Det er der, Liftup kommer ind i billedet.”
Sådan siger Søren Elisiussen, CEO hos Liftup A/S, et dansk firma med base i Støvring, der leverer en lang række tilgængelighedsløsninger, der skal gøre det nemmere at komme rundt i vores hjem i takt med, at fysikken begynder at blive svækket, og eksempelvis den daglige tur op ad trapperne bliver sværere eller forbundet med risiko.
“Tilgængelighedsløsninger som EleNor elevartorliften og mini-elevatorer gør, at mange kan blive i eget hjem i meget længere tid. Det er godt for den enkelte borger, men det er også godt for samfundet, at kun de borgere, der er mest plejekrævende, kommer på plejehjem.”
I sundhedsvæsenet i Danmark fokuseres der meget på at indkøbe det billigste produkt, og det er ikke der, vi har vores fokus.
Søren Elisiussen, CEO hos Liftup A/S
Væk fra hospitalsstuen
Muligheden for at kunne blive i eget hjem så længe som muligt, er ikke udelukkende et spørgsmål om de forskellige tilgængelighedsløsninger, man kan komme ind i hjemmet, for lettere at kunne komme rundt.
Det gælder såvel i private hjem, som i butikscentre og kontorbygninger, hvor mennesker med specielle behov ellers kan få svært ved at få adgang. Dette stiller i stigende grad også krav til bygherre om at indtænke løsninger eller muligheden for fremtidige løsninger i alle nye byggerier.
“Giver man i et byggeri plads i konstruktionen til, at man kan installere en lift, så man kan blive transporteret mellem to etager i boligen, så gør man boligen langt mere attraktiv at bo i. Derudover vil en sådan løsning også tit være attraktiv for dem, der skal overtage lejligheden sidenhen, så løsningen betaler sig selv.” siger Søren Elisiussen.
For ham og resten af Liftup er det vigtigt at udvikle løsninger, der kan give værdi, ikke kun til brugerne, men også til det hus eller det byggeri, løsningen er en del af.
“Ingen ønsker, at deres hjem skal lige en hospitalsstue, og derfor er det enormt vigtigt, at de løsninger vi laver både er pæne og praktiske. Vores ønske er, at de altid skal kunne integreres i et hjem uden at skæmme.”
Værdi i hverdagen
På et marked, der i stigende grad efterspørger hjælpemidler og tilgængelighedsløsninger til arbejdet med flere og flere ældre mennesker, er der et enormt prispres, når sundhedsvæsnet over store dele af verden går på indkøb. Liftup fokuserer på at kvaliteten kommer før prisen, og derfor er det ikke dette stærkt prissensitive marked, man først og fremmest satser på.
“I sundhedsvæsenet i Danmark fokuseres der meget på at indkøbe det billigste produkt, og det er ikke der, vi har vores fokus. Vores strategi er at designe løsninger, der gør en forskel for mennesker, og som folk også ønsker at have i deres eget hjem,” siger Søren Elisiussen.
Han fortæller videre, at mange ældre mennesker må flytte fra deres hjem, fordi det med årene er blevet for besværligt at bevæge sig fra stuen til førstesalen, og at trapperne op fra haven til stuen kan blive stadigt sværere at forcere i det daglige.
“Dem ønsker vi at hjælpe. Langt de fleste mennesker vil gerne blive i deres hjem, så længe som overhovedet muligt, og det kræver, at der findes løsninger, de ønsker at købe, og installere i hjemmet, som giver stor værdi i deres hverdag, uden at kompromittere æstetikken.