De yngre generationer er på vej ind på de danske arbejdspladser, og med sig har de ofte en anden tilgang til deres arbejdsliv, end generationerne før dem. For VS Automatic er de unge medarbejdere både en måde at sikre nye ideer og fremtidens arbejdskraft.
Du har måske hørt om dem, Generation Z, som de kaldes, de unge mennesker, der er født mellem 1997 og 2010.
De er i stor stil på vej ind på arbejdsmarkedet, og med dem kommer også nye ideer og tilgange til jobbet, som er anderledes end dem, de ældre generationer har haft.
Hos VS Automatic i Horsens er der 30 lærlinge ud af i alt 127 medarbejdere, og direktør Torben Steffensen giver her tre råd til andre virksomheder, som gerne vil være klar til at ansætte Generation Z.
Sæt generationerne sammen
Vores ældste medarbejder er 71 år, og er en meget erfaren og dygtig medarbejder. Han kan lære de unge utrolig meget, og derfor er det også vigtigt og helt naturligt for os, at vi sætter de unge sammen med mange af de ældre, når de er ude på opgaver.
Det gør noget godt for begge parter, da de unge kan lære meget af erfarne medarbejdere, der omvendt også kan nyde godt af unge medarbejdere og lærlinge, der kommer med nye ideer og måder at gøre tingene på.
De unge i dag er mindre bange for at komme med deres egne ideer, og det er kun fedt, for det giver hele tiden lidt nyskabelse, som alle nyder godt af. På alle arbejdspladser lærer man af hinanden, og vi er ikke anderledes.
I det hele taget er det en af de rigtig gode ting ved at have mange unge medarbejdere og lærlinge, som VS Automatic har. For det giver nytænkning og det giver en masse energi til hele virksomheden, og jeg tror, det netop er nemmere at tiltrække unge medarbejdere, når man har et ret ungt miljø i forvejen.
En anden tilgang
Èn ting, mange unge tager med sig ind på arbejdspladsen, er en forventning og et krav om, at arbejdspladsen er meget digitaliseret på forskellige områder.
Der er elbranchen et godt sted at være, for den er generelt meget digital, men når der kommer unge medarbejdere, kan der også opstå et ønske om digitalisering på områder, man ikke selv har tænkt over før.
Jeg synes, det er en god ting, da det også tvinger os til at følge med tiden på områder, vi ellers ikke har overvejet.
De unge har også et meget højere ønske om medbestemmelse i hverdagen og omkring deres egen tid. Nogle af dem ønsker også at have fire dages-uge, og det er fint med os, så længe det er aftalt.
Jeg har aldrig oplevet det som et krav fra en ung medarbejders side. Det er helt fint, så længe det er noget, vi kan blive enige om, og det er faktisk altid. Man skal bare være en tilpas fleksibel arbejdsplads, og der har endnu aldrig oplevet nogle konflikter om den slags.
Skal behandles som alle andre
Derudover, så er den nye unge medarbejder i det store hele som alle andre, men der er helt klart sket et skifte over de seneste ti år i, hvordan de unge tilgår arbejdet.
De vil gerne have en mening med det, de skal i gang med at lave, og de vil gerne forstå baggrunden for opgaverne, så det skal man jo gerne kunne give dem. Tidligere generationer har i højere grad gjort, som der blev sagt, så der er en ledelsesopgave at forstå og imødekomme den udvikling.
Alle medarbejdere er forskellige, og jeg synes faktisk ikke, vi behandler de unge anderledes, man skal bare vide, at de har nogle andre spørgsmål og præferencer end de ældre, men man skal også huske, at de er medarbejdere som alle andre.
For selvfølgelig vil man gerne besvare spørgsmål, og hjælpe med at forstå et eller andet, hvis det er det, der giver motivation til dagens opgaver.
Og så mener jeg, at man som virksomhed har en forpligtelse til at være med til at uddanne den næste generation. Mange af vores lærlinge ender med at blive ansat, når de er udlært, og det er en stor hjælp for virksomheden, især i tider med mangel på hænder.