Der har den senere tid været flere anklager fremme mod den kinesiske handelsplatform Temu, der bl.a. anklages for at sælge legetøj, der i 18 ud af 19 tilfælde viste sig at være farligt for børn, til europæiske forbrugere. Men ifølge Temu er der taget hånd om problemet for længe siden.
Der har i de seneste uger været skrevet og sagt meget forskelligt om den kinesiske handelsplatform Tenu, især efter en gennemgang fra den europæiske legetøjsindustri TIE, der viste, at 18 af 19 stykker legetøj købt på TEMU er farlige for børn.
Det har fået bl.a. Legebranchen, Dansk Erhverv og Søstrene Grenes CEO, Mikkel Vaupell Grene, til at kritisere platformen i skarpe vendinger, og samtidig også den EU-lovgivning, der har givet platforme som Temu, Shein, Amazon og andre adgang til at sælge varer spå det europæiske marked, uden at være underlagt samme lovgivning som europæiske producenter og forhandlere.
Læs også: 18 uf ad 19 stykker legetøj var farlige for børn
I et skriftligt svar til Marketconnect, skriver Temu, at 12 af de produkter, der dumpede testen hos TIE, allerede var blevet fjernet fra platformens sortiment gennem den rutinemæssige produktgennemgang, der udføres.
“Vi fjernede hurtigt de resterende produkter den 8. februar 2024. Derfor er ingen af de 19 produkter tilgængelige på vores hjemmeside længere. Produktsikkerhed er af største betydning for os, og vi har styrket overvågningen af denne produktgruppe og dens krav. Hvis nogle produkter mistænkes for ikke at overholde regler og standarder, griber Temu øjeblikkelig handling, hvilket kan betyde at sætte salget af produkterne på pause, anmode om yderligere dokumentation eller fjerne produktet helt,” skriver Temu videre.
Ingen tvangsarbejde
I en artikel her på Marketconnect er der også blevet beskrevet anklager fra amerikanske lovgivere, der i en rapport fra House Select Committee on the Chinese Community Party fastslog, at produkter, der bliver solgt på Temu, med stor sandsynlighed blev fremstillet af tvangsarbejdere i Kina.
“Amerikanske forbrugere burde vide, at der er en ekstremt høj risiko for, at Temus forsyningskæder er forurenet med tvangsarbejde,” står der i rapporten.
Læs også: Ekspert advarer mod kinesisk handelsplatform
Også disse anklager afviser Temu blankt og kalder beskyldningerne fra USA for ‘fuldstændigt ubegrundede’, ligesom de beskriver, at Temus nuværende standarder og praksis adskiller sig ikke fra de store e-handelsplatforme, såsom Amazon og eBay – hvor især førstnævnte også er under skarp kritik for at bruge samme forretningsmodel som Temu, og derudover også tidligere har været under anklage for at sælge farlige varer, samt benytte sig af tvangsarbejde.
“Udover det etiske aspekt har Temus moderselskab masser af pengestrømme og finansiel styrke, og det ville være skadeligt for langsigtet vækst at ikke overholde love og regler. Før en leverandør opretter deres butikker og lister produkter på Temu, skal de underskrive en aftale, der indeholder et adfærdskodeks. Brug af tvangs-, straffe- eller børnearbejde er strengt forbudt,” skriver Temu i sit skriftlige svar til Marketconnect.
I samme artikel på Marketconnect, nævnes det også, at Apple overfor mediet Politico har beskrevet, hvordan Temu overtrådte Apples obligatoriske privatlivsregler. De sagde yderligere, at det havde fundet det bevist, at Temu vildledte sine kunder om, hvordan deres data bruges.
Også her mener Temu, at der er tale om falske anklager.
“Artiklen nævner bekymringer om privatlivets fred. Temu prioriterer beskyttelse af privatlivets fred og er gennemsigtig med sin praksis for, hvordan den behandler data. De oplysninger, Temu efterspørger, er stort set de samme som andre forbrugerapps,” skriver de i det skriftlige svar, hvor det også nævnes, at Temu indsamler færre oplysninger end Amazon.
Netop Amazon, en anden af de af danske brancheforeninger og virksomheder stærkt kritiserede handelsplatforme, er netop nu under anklage i Holland for ulovlig indsamling af data fra sine kunder.
Understreger problemet
Èn af dem, der har været fremme med anklager mod handelsplatforme som Temu og Amazons ageren på det europæiske marked, er Legebranchens sekretariatschef, Betina Schiønning, der både har angrebet platformenes forretningsmodel og EUs lovgivning på området, der giver platformene ansvarsfrihed.
“Temu understreger sådan set bare hele problemet med den tilgang. Hvis de reelt tog problematikken alvorligt, ville de sørge for at disse varer slet ikke kom på markedet. Men når man, som Temu, har sat en forretningsmodel i verden, hvor man påstår blot at formidle varer for producenterne, kan man slippe udenom EUs krav. Producenterne sælger jo kun deres dårlige og farlige produkter på sites som Temu, ingen andre vil røre dem med en ildtang,” udtalte Betina Schiønning, til Marketconnect tidligere på ugen.
Også CEO i Søstrene Grene, Mikkel Vaupell Grene, har været på banen med skarp kritik af lovgivningen og handelsplatformene. For selvom det ifølge ham er mere end fair, at der er strenge krav på EUs markeder, er det ifølge Mikkel Vaupell Grene særdeles unfair, at regler ikke gælder alle, der opererer på markedet.
“Jeg har et problem med, at kinesiske webshops år for år kan sælge farlige produkter og se stort på reglerne, fordi de er underlagt ingen eller i hvert fald meget lille og sporadisk kontrol, til skade for forbrugerne,” skriver han i et opslag på LinkedIn.