Mange danskere rammes hvert år af stress, og det er ikke bare dårligt for helbreddet hos den enkelte, men også for vores arbejdspladser. Nye tal fra Gjensidige viser, at tallet er steget igen i 2023.
At stress er en folkesygdom er noget, vi har fortalt hinanden gennem snart mange år. For vi danskerne har ofte ondt i livet, og det manifesterer sig ofte i større eller mindre udslag af stress.
Ifølge nye tal fra Gjensidige, er sager om anmeldelser af stress steget med 39 procent hos dem alene i 2023. Antallet er steget støt de seneste tre år.
”Om det skyldes, at forekomsten generelt er stigende, eller om folk søger hjælp tidligere, er svært at konkludere. Men vi kan se, at der typisk er tale om behandlingsforløb på flere måneder, så der er en alvorlighed i graden af stress, som er meget bekymrende, siger fagchef i sundhed hos Gjensidige, Mette Glad.
Omkring en femtedel af danskerne svarer, at deres mentale sundhed har udviklet sig dårligere igennem 2023, viser en undersøgelse, som Kantar Public har lavet for forsikringsselskabet.
Ud af storrumene
I efteråret 2023 kom der tal frem omkring, hvad de mange stress-sygemeldte kostede de danske arbejdspladser i arbejdstimer.
Tallet løb op på 61,9 millioner timer og kostede samlet set 16,4 milliarder kroner om året, ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Læs også: Skal stressen sænkes skal medarbejderne ud af storrumskontorerne
“Der er sjældent kun én grund til, at en arbejdsplads døjer med stressramte medarbejdere. Men der sker også tit en dominoeffekt, da en stresset medarbejder påvirker sine omgivelser, der bevirker, at flere får stress, når først symptomerne melder sig på arbejdspladsen,” sagde Pernille Rasmussen, der er erhvervspsykolog og grundlægger af Grow People, i den forbindelse til Marketconnect.
Og ifølge Pernille Rasmussen kunne rigtig mange arbejdspladser sænke stressniveauet blandt medarbejderne ved særligt at ændre på én ting; storrumskontorerne.
“Medarbejdere i storrumskontorer bliver indirekte stressede af de rammer, de arbejder under. De bliver meget oftere afbrudt i deres arbejde, der er langt flere forstyrrelser fra kollegasnak, ringende telefoner og små forstyrrelser i koncentrationen, når folk går rundt i deres nærhed. I rigtig mange storrumskontorer bimler og bamler det dagen lang, og det forsinker os i vores arbejde, og det stresser og trætter hjernen rigtig meget,” siger hun.
Spørger man hos Gjensidige, er Mette Glad ikke i tvivl om, at man skal tage det meget seriøst, hvis man oplever at symptomerne på stress begynder at melde sig.
”Det er vigtigt at tage den mentale sundhed lige så alvorligt som den fysiske sundhed. Alle kan blive ramt af stress, så det er et godt tegn, at mange er opmærksomme på at gøre mere af det i hverdagen, som gør dem glade. Det kan bidrage til at give overskud på den mentale konto,” siger Mette Glad.