Anlægs- og nedrivningsentreprenøren Tscherning, har valgt at gå all-in på genanvendelse og upcycling i ombygningen af deres hovedsæde i Hedehusene. Dermed håber direktøren bag at sætte en ny standard for hele branchen.
Når man drejer om hjørnet ved Guldalderen i industriområdet mellem Hedehusene og Holbækmotorvejen, ligner Tschernings hovedkvarter det, der er – et pænt og nyistandsat domicil for en veletableret entreprenør- og nedrivningsvirksomhed.
Ude foran huset er brolæggere i gang med at lægge de sidste sten foran indgangen, og ved den midlertidige indgang på husets bagside tager et par murere sig en fortjent rygepause i det lune forårsvejr. Herfra træder man direkte ind i kantinen, der tidligere var lagerhal og maskinværksted.
I dag fungerer det store højloftede lokale som hovedsædets alrum. Her er lyst, luftigt og fyldt med grønne planter, og på forskudte etagedæk over alrummet ’svæver’ mødelokaler i form af skure bygget af genbrugstræ.
Søren Tscherning, der er direktør i virksomheden, tager imod i skovmandsskjorte og vandrestøvler, og understreger med det samme, at transformationen af hovedsædet fra begyndelsen har været tænkt som en øvelse ud i bæredygtighed og genanvendelse.
“Vi har rigtig mange af materialerne lige ved hånden, især når vi arbejder med nedrivning. Det er materialer som bl.a. gamle stålbjælker, huldæk og træ, som ellers ville være blevet smidt ud. Dem har vi brugt til at transformere hele huset,” siger han, og viser rundt i hovedsædet.
Sætte handling bag ord
Der er gennem de seneste år sagt og skrevet mangt og meget om genanvendelse og upcycling af gamle materialer. Ifølge Søren Tscherning er en del af tanken bag det store fokus på netop disse to emner i ombygningen af hovedsædet da også at skubbe til branchen og få flere andre til at hoppe med på vognen.
“Mange snakker genbrug, bæredygtig og upcycling, man går til møder og konferencer om det, men der sker ikke ret meget. Så da vi skulle i gang, måtte jeg selv tage et ansvar og gå all in. Jeg har gjort alt, jeg havde fantasi til, og efter bedste evne har jeg levet idealerne ud,” siger han, og fortæller om de omgivende materialers historie i det mødelokale, hvor vi har sat os.
Kantine med mødelokale-skure på førstesalen. PR Foto.
Det oprindelige formål med transformationen af huset var noget så jordnært som at skabe plads til medarbejderne, der hidtil havde siddet for tæt og uhensigtsmæssigt på matriklen, og derfor måtte hele hovedsædet gentænkes og lokalerne benyttes på nye måder.
“Det blev hurtigt min egen lille sandkasse, hvor jeg kunne lave alt det, jeg havde lyst til, og så gik jeg måske et skridt videre, end mange andre ville gøre. Resultatet er virkelig fedt, synes jeg, og der er ikke taget det billigste valg noget sted – for de er som regel ikke også de cirkulære valg. Og jeg ville lave en cirkulær transformation, koste hvad det måtte,” siger Søren Tscherning, der har transformeret huset i samarbejde med arkitektfirmaet 3XN GXN
Han fortæller samtidig, hvordan der især i nedrivningsbranchen er et alt for stort spild af materialer, der med lethed kunne være blevet genanvendt andetsteds, men at dette i mange år ikke har været normen, og fortsat ikke er det i dag. Tidligere generationer var gode til at genbruge f.eks. mursten op til flere gange, men de seneste mange årtier har vi desværre glemt at genbruge byggematerialer.
Dette er noget, der ifølge Søren Tscherning selv, har optaget ham i mange år, også selvom omgivelserne ikke altid forstod det.
“Jeg er nok altid blevet set lidt som en hippie og økoflipper, der havde en masse grønne idealer, men med denne her ombygning kan vi jo vise branchen, kunder og vores medarbejdere, at det kan sagtens lade sig gøre, og at det bør gøres langt mere end i dag.”
Gode rammer er et mål i sig selv
Èn ting er, hvad transformationen af hovedsædet potentielt kan betyde for tilgangen til genanvendelse og upcycling blandt kunder og branchekolleger, noget helt andet er, hvad det ny ombyggede hus betyder for de ca. 70 ansatte, der har deres daglige gang på adressen i Hedehusene.
“Jeg synes helt klart, man kan mærke, at medarbejderne har det rigtig godt her i bygningen, og at der er en vis stolthed over, hvad vi kan som virksomhed. Her er åbne, lyse og, synes jeg selv, ret fede lokaler, og det smitter da af på, hvad man synes om sin arbejdsplads. Det gør det i hvert fald for mig.”
Trangen til at skabe en fed arbejdsplads for de ansatte kan ifølge Søren Tscherning også komme til at spille en rolle på et helt andet område – nemlig tiltrækningen af nye medarbejdere.
Selvom dette er en potentiel afledt effekt af ombygningen, er den ifølge direktøren ikke uvæsentlig i det lange løb.
“Vi konkurrerer med resten af branchen om de samme mennesker, og førstegangsindtryk af f.eks. kolleger, arbejdsplads og omgivelser spiller selvfølgelig en rolle i den sammenhæng. Der vil jeg være stolt af at kunne tilbyde noget, der er positivt anderledes end andre kan – grundlæggende synes jeg ikke, man kan byde ansatte, at de skal arbejde i lokaler, man ikke selv ville kunne holde ude at være i.”