Stadigt flere restauratører og hoteller må takke nej til kunder, der ønsker at booke et bord eller et værelse. Grunden ligger i den store mangel på arbejdskraft, der har ret hele restaurationsbranchen hårdt. HORESTA kræver handling fra politisk side.
”Det er jo en absurd situation, vi som branche står i. Trods Ukraine-krigen og den laveste forbrugertillid i mange år jagter danskerne stadigvæk gode oplevelser i form af hotelophold og restaurantbesøg. Men alt for mange hoteller og restauranter er tvunget til at skrue ned, fordi der ikke er medarbejdere nok,” siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør i HORESTA.
Flere steder i landet er problemet med at skaffe arbejdskraft så graverende, at det har fået restauratører til at dreje nøglen om. Den anerkendte Restaurant Porsborgs i Ribe meldte tidligere på ugen ud, at de lukkede grundet problemerne med at skaffe kvalificeret personale.
“Vi lukker restauranten Porsborgs, som man kender den idag. Navnet lægger vi ned, men vi beholder adressen på Torvet, og så åbner vi om en uge eller to igen, bare under et nyt navn og med et nyt produkt,” sagde Rasmus Errebo, kok og medejer af Porsborgs i den forbindelse til Jydske Vestkysten.
Opråb til politikerne
Nye tal, som Danmarks Statistik offentliggør i dag, viser, at 75 procent af hotellerne er ramt på omsætningen, fordi de mangler arbejdskraft. Det samme tal for restauranterne er 57 procent. Dermed er hotel- og restauranterhvervet et af de hårdest ramte erhverv. I maj var de tilsvarende tal 67 og 54 procent.
“De mennesker, der har skulle producere den mad på det niveau, vi gerne ville lave, de findes ikke. Vi har været afhængige af en dygtig køkkenchef og dygtige kokke, og vi kan ikke bare sætte hvem som helst til det. I mere end et år har vi ikke kunnet finde de rigtige folk, og selv om vi har forsøgt at tilpasse os, har det ikke været nok,” sagde Rasmus Errebo tidligere på ugen til Jydske Vestkysten.
Det særlige ved situationen er, at der i foråret var ansat flere medarbejdere i hotel- og restauranterhvervet end i samme periode før coronakrisen. Endda på et tidspunkt, hvor den udenlandske turisme endnu ikke er tilbage på sporet.
Fra HORESTA lyder der nu en klar opfordring til landets ansvarlige politikere om at tage situationen seriøst, og gøre noget konkret ved problemet.
”Vi repræsenterer en branche, som kan skabe langt mere omsætning – en omsætning, som kan give skatteindtægter, og som kan gøre os alle sammen rigere. Derfor appellerer vi til regeringen og oppositionen om at finde løsninger f.eks. ved at sænke beløbsgrænsen,” sagde Jannick Nytoft.

