Manglen på arbejdskraft i restaurationsbranchen er mere presserende end nogensinde før. Mange opgiver helt at rekruttere medarbejdere i Danmark, men myndighedernes behandlinger af opholds- og arbejdstilladelser fra borgere uden for EU, sætter endnu en kæp i hjulet for restauratørerne – også selvom den nye medarbejder allerede bor i Danmark.
“Vi har opgivet at få nye medarbejdere, der ikke er EU-borgere. Det er komplet umuligt at arbejde med det bureaukrati, vi er underlagt, og som ingen viden eller indsigt lader til at have i restaurationsbranchen,” siger Ayman Chanchiry, partner og adm. direktør i bar’sushi på Fyn, kæden har derudover flere sushirestauranter over hele landet
Han står akut og mangler sushikokke til flere af sine restauranter, og her møder han det første af de problemer, der gør, at han endnu ikke har fået stillingerne besat. Man kan ikke uddanne sig til sushikok i Danmark, og derfor må Ayman Chanchiry søge mod ikke-EU-borgere for at få stillingerne besat.
Dette kræver, at den kandidat, man gerne vil ansætte, skal have en opholds- og arbejdstilladelse for at få adgang til landet. Det samme gælder de ikke-EU-borgere, der allerede er i Danmark, men som ønsker at skifte job. Ansøgningsprocessen starter nemlig forfra ved jobskifte.
En uanstændig proces
“Da vi ville ansætte en filippinsk sushikok, der allerede boede og arbejdede i Danmark, skulle der ansøges om nye opholds- og arbejdstilladelser. Det var mit første møde med det her system, som vi har løbet panden mod lige siden,” siger Ayman Chanchiry.
Den filippinske kok fik afslag på sin ansøgning, til trods for at han allerede boede, arbejdede og havde familie i Danmark.
Begrundelsen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) var, en formodning fra styrelsens side om, at ansættelsesforholdet ikke var reelt, og at det afgørende formål med jobtilbuddet var at skaffe kokken ophold i Danmark.
“SIRI mente, at den tilbudte løn var for høj i forhold til medianlønnen i branchen. Men vi tilbød naturligvis den løn, man som minimum skal tilbyde for overhovedet at kunne få ikke-EU-borgere ind i landet. Ud fra det formoder SIRI, at baggrunden for ansættelsen ikke var reel, og så blev personen bedt om at fraflytte landet. Det er helt grotesk,” siger Ayman Chanchiry.
Selvom Ayman Chanchiry efterfølgende satte en advokat på sagen, førte heller ikke det til noget, da SIRI som følge af formodningsreglen ikke bevise deres formodninger.
“Med tanke på, hvor store konsekvenser de her afslag har for mennesker, der allerede bor og arbejder i Danmark, synes vi, at det er helt uanstændigt, at man bare giver dem fire uger til at forlade landet. Det er mennesker med familie, venner, lejlighed, kassekredit i banken,” siger Ayman Chanchiry.
Oplevelserne med SIRI og de i alt fire enslydende afslag på tilladelser, har nu fået Ayman Chanchiry til at kaste håndklædet i ringen.
“Vi gider ikke blive ved med at prøve, for det fører ikke noget godt med sig. Et sagligt afslag med en reel begrundelse ville være fint, men som SIRI arbejder nu med ubegrundede formodninger, er det spild af tid at bokse mere med dem,” siger Ayman Chanchiry.